Kako nastaje morska pena?

11/01/2021 16:55

Kako nastaje morska pena?

Izuzetno redak prirodni fenomen, nastanak ćemo vam objasniti. Pena je bezopasna, iako ume da izgleda zastrašujuće, prilično uveseljava ljude gde god se pojavi. Javlja se veoma retko kao masivna formacija, a onda je atrakcija i za kupanje i za slikanje. 

Ne može se odrediti gde je ovaj fenomen najčešći ali može se reći da ga ljudi očekuju kao veliku prirodnu atrakciju. Fenomen morske pene raduje ljude širom sveta za koje je ovo doživljaj poput pena partija. Najskorije, 2013.godine, ovu atrakciju mogli su da uživaju Australijanci na Sunčanoj obali, pre toga i Englezi u Klevelesiju 2011. godine i to penu visoko i metar! 

Godine 2008. u avgustu, morska pena je zapljusnula i Kejptaun u Južnoafričkoj Republici , iste godine je na obalama Kaloundre u Australiji more izbacilo veoma velike količine morske pene. Stanovnici Jamba, u Novom Severnom Velsu svedoćili su ovaj fenomen u 2007. godini.

Šta se ustvari desi kada okean dobije izgled velike šoljice kapućina?

Veoma redak fenomen morske pene dešava se kada se u morskoj vodi stvore velike koncentracje otopljene organske supstance koja u more dolazi sa obale ili od izumrlih algi. Snažne struje potom pomešaju ove nečistoće sa vodom, stvarajući sitne mehuriće koji „udruže snage“ i izazovu ovaj redak događaj. 

U bilizini obale opet talasi guraju ove mehuriće prema površini, a oni konačno završe na obali u obliku pene. Stručnjaci smatraju da vetar igra ključu ulogu u formiranju ove vrste pene. Pena se neće formirati ukoliko je brzina vetra veća od 6 metra u sekundi, u tom slučaju će se pena pojaviti na površini vode ali ne kao celina već u obliku bezbroj sitnih odvojenih komadića pene.

11/01/2021 16:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga