Šta je hemijsko oružje?

03/08/2018 15:54

Šta je hemijsko oružje?

Hemijsko oružje se upotrebljavalo još u davna biblijska vremena, jer je čovek ratovao od samog nastanka.

Danas se hemijsko oružje posmatra kao neetičko i protivzakonito.

Vrste hemijskog oružja

Hemijsko oružje su ustvari supstance, koje su zbog patofiziološkog mehanizma delovanja korišćenje tokom ratovanja u nameri da ubiju, povrede i onesposobe ljude.

Čine ih kategorije nervnih agensa, plikavaca i zagušljivaca, a isporučuju se iz cisterni, mina, bombi, raketa, dimnih kutija i na mnoge druge načine. Postoje razne i brojne vrste hemijskog oružja, a svima je zajednička efikasnost koju duguju sledećim faktorima: čistoći, stabilnosti, vremenskim prilikama, pravcem vetra, načinom diseminacije..

Modernije hemisjko oružje se razvilo i po prvi put upotrebilo u Prvom svetskom ratu.

Simptomi koje izaziva su glavobolja, kašalja, iritacija kože i momentalno otkazivanje respiratornog ili nervnog sistema.

Sarin

Sarin spada u porodicu organofosfornih jedinjenja. U pitanju je bezbojan i bezmirisni bojni otrov. Zabranjen je Konvencijom o hemijskom oružju iz 1993. godine.

On napada nervni sistem, a prvi simptomi su nos koji curi i stiskanje u grudima. Ubrzo dolazi do poteškoća sa disanjem i gubljenja kontrole nad telesnim funkcijama. Smrt može nastupiti jedan minut nakon kontakta, ukoliko se protivotrov ne ubrizga na vreme.

Sarin je otkriven 1938. godine od strane dvojice nemačkih naučnika.

NATO je uvrstio sarin u svoje standardno hemijsko oružje, a i SAD i SSSR su ga proizvodile i skladištile u vojne svrhe.

Sumporni senf (mustard gas)

Sumporni senf ili senf-gas je bojni otrov koji spada u kategoriju plikavaca. On uzrokuje pojavu plikova na koži i na sluznicama.

Ime je dobio jer ponekad miriše kao senf, ali i beli ili crni luk. Takođe boja mu varira od žute do smeđe, kada je u tečnom ili čvrstom stanju.

U organizam se može uneti putem vazduha, unošenjem zaražene vode ili čak dodirom.

Simptomi se manifestuju u vidu sraba i iritacije kože, koji se pretvaraju u plikove. Može doći i do privremeno slepila i krvarenja unutar respiratornog sistema.

Sumporni senf koristile su mnoge zemlje u brojnim sukobima na bojnom polju.

Fozgen

Fozgen je bezbojan gas koji se na temperaturi nižoj od 8.2° celzijusa kondenzuje u bezbojnu, uljastu, vrlo isparljivu tečnost.

Tokom Prvog svetskog rata, fozgen je izazvao oko 80% ukupne smrtnosti od strane hemijskog oružja.

On je najotrovniji od svoje vrste, a deluje preko organa za disanje.Usled trovanja fozgenom dolazi do razvoja masivnog plućnog edema, koji može dovesti do smrti 24 sata nakon kontakta sa otrovom.

03/08/2018 15:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga