Na današnji dan preminuo je Milan Rakić

30/06/2017 10:17

Na današnji dan preminuo je Milan Rakić

Srpski pesnik i akademik, Milan Rakić, preminuo je na današnji dan, 30. juna 1938. godine.

Prve pesme Milana Rakića našle su se u “Srpskom književnom glasniku” 1902. godine, a njegove dve zbirke pesama objavljene su 1903. i 1912. godine.

Milan Rakić je bio pesnik suštine, a teme koje su ga okupirale bile su čovekovo robovanje životu na zemlji, čovakova učmalost, a prema njegovom mišljenju, jedino rešenje svih problema jeste smrt.

Upravo su ove teme inspiracije pesmama “Dolap” i “U kvrgama“. U svojim pesmama Rakić se okretao pesimizmu, koji je bio obojen ironijom i samoironijom. Osim toga, inspiracija Rakiću bila je i sušta suprotnost svemu ovome, a to je senzualizam i žudnja za punoćom života.

Centralno mesto u poeziji Milana Rakića bile su ljubavne pesme, a najpoznatije su “Iskrena pesma” i “Očajna pesma“.

Pored Alekse Šantića, Milan Rakiće se smatra obnoviteljem rodoljubive poezije. Najpoznatije su pesme “Na Gazimestanu” iz Kosovskog ciklusa, “Jefimija” i “Simonida“, kao i pesma “Nasleđe” u kojoj Rakić opevava duboke korene srpske istorije.

Izabran je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 18. februara 1922. godine, a za redovnog 12. februara 1934. godine. Njemu u čast ustanovljena je pesnička nagrada koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije.

Više o životu Milana Rakića pogledajte ovde.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

30/06/2017 10:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga