Veliki koralni greben je pretrpeo najteži udar bele smrti u skorijoj istoriji

09/04/2020 15:12

Veliki koralni greben je pretrpeo najteži udar bele smrti u skorijoj istoriji

Veliki koralni greben je u toku australijskog leta, koje se završilo, doživeo najgoru epizodu bele smrti u skorijoj istoriji, fenomen uzrokovan zagrevanjem klime, koja preti opstanku ovog australijskog bisera. 

Prošli mesec je urađeno opširno istraživanje, nakon kog je utvrđeno da je ogromna skupina grebena, koja se prostire na dužini od 2.300 km, pretrpela novu epizodu bele smrti, treću po redu u prethodnih pet godina. Uzrok ove pojave je povišena temperatura okeana.

Bela smrt je fenomen degeneracije, kada korali gube boju. Zbog povišene temperature vode, nestaju alge, koje žive u simbiozi sa koralima i koje im daju šarenolikost i hranljive materije.

Grebeni se mogu oporaviti ako se voda okeana ohladi, ali i život na njima može da izumre, ukoliko do hlađenja ne dođe.

Druge nedelje marta, analizirano je iz vazduha 1.036 grebena, da bi se utvrdila ozbiljnost situacije. Na početku, ozbiljnija situacija je uočena u tri regije, na severu, u sredini Velikog Koralnog Grebena i u južnom delu.

Temperatura vode u toj oblasti je u februaru bila najviša od kada se ona meri, odnosno od 1900-te.

Veliki Koralni Greben je 1981. godine svrstan u UNESCO-vu Svetsku baštinu. On je bitan i australijski turizam. Inače, cela površina od oko 345 hiljada kilometara kvadratnih je zamalo, 2015. godine, uvrštena na UNESCO-vu listu ugroženih lokaliteta svetske baštine.

Severni deo ovog ekosistema je već 2016. i 2017. pretrpeo dve epizode bele smrti. Prvi put, ovaj fenomen je uočen 1998, ali je zbog kontinuiranog rasta temperature vode, uzrokovanog klimatskim promenama, došlo do njegove sve učestalije pojave.

09/04/2020 15:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga