Na današnji dan rođen Čajkovski

07/05/2017 09:57

Na današnji dan rođen Čajkovski

Na današnji dan, 7. maja 1840. godine, rođen je ruski kompozitor romantizma Petar Ilič Čajkovski.

Kao kompozitor poznog romantizma, koji je u Rusiji predstavljao isticanje ruskih motiva, Čajkovski uspešno kombinovao internacionalne elemente sa detaljima ruskog folklora. Njegov stvaralački opus sastoji se od programskih simfonija, koncerti za klavir i orkestar i opere.

Njegova najpoznatija dela su opere “Evgenije Onjegin” i “Pikova dama”, baleti “Labudovo jezero”, “Uspavana lepotica” i “Krcko Oraščić”.

Nakon završene filozofije prava na institutu za tehnologiju u Petrogradu, išao je na časove klavira, a posle je nastavio da širi znanje o muzici. Učio je teoriju muzike uz pomoć prijatelja Nikolaja Zarembe, sa kojim je kasnije učio i harmoniju i kontrapunkt, dok je orkestraciju i kompoziciju učio sa direktorom i osnivačem Petrogradskog konzervatorijuma Antonom Rubinštajnom.

Godinama je bio predavač i kompozitor, što je za njega bilo isuviše naporno. Nakon što je doživeo nervni slom 1877. godine, napravio je pauzu od godinu dana, ali je ubzo potpuno odustao od posla predavača.

Ubrzo se potpuno posvetio orkestarskom dirigovanju, a nakon premijere njegove opere “Trnova ružica” u Moskvi (1885-1887. godina) prevazišao je i strah od javnog nastupa koji ga je pratio ceo život. Uspeo je da konačno bez straha diriguje svoja dela, čemu se posvetio.

Tokom 1891. godine boravio je u Americi na turneji gde je io dirigent svojih dela, a nastupao je i na otvaranju Karnegi Hola u Njujorku.

Preminuo je samo devet dana nakon premijere svoje 6. simfonije – “Patetične simfonije” 1893. godine u Sankt Petersburgu.

Više o životu Petra Iljiča Čajkovskog pogledajte ovde.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

07/05/2017 09:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga