Pronađen zaleđen medved iz ledenog doba!

17/09/2020 14:42

Pronađen zaleđen medved iz ledenog doba!

Besprekorno sačuvani ostaci medveda iz ledenog doba pronašli su stočari koji čuvaju irvase na ruskom Arktiku, potvrđuju istraživači. Veruje se da je reč o drevnom smeđem medvedu.

Ostaci medveda su otkriveni na permafrostu, stalno zaleđenom tlu na Ljahovskim ostrvima na severoistoku Rusije. Zubi i nos su potpuno očuvani, kao i meko tkivo i svi unutrašnji organi, što do sad nije bio slučaj sa pronađenim ostacima- do sad su nađene samo kosti i delovi kože i krzna. Reč je o smeđem medvedu koji je živeo pre 22 000 do 39 500 godina. 

Ostaci drevne životinje biće dalje proučavani na Severoistočnom federalnom univerzitetu (NEFU) u Jakutsku.

Doktorka Lena Grigorijeva, paleontolog sa ovog univerziteta potvrđuje da su došli do jednog od najvećih otkrića veka koje može dati detaljnije uvide u život i opstanak ove vrste životinje koji mogu biti i ključne činjenice vezane za budućnost i očuvanje medveda.

 „Medved je zaleđen u vremenu, u jednom komadu, sa očuvanim mekim tkivom i unutrašnjim organima na mestu“, potvrđuje Grigorijeva i za BBC kaže da veruje da je životinja bila bliski rođak drevnog medveda, vrste koja je živela širom Euroazije i Severne Amerike. Momentalno se analizama ustanovljava tačna starost fosila, i uključuj se naučnici iz raznih polja istraživanja u proučavanje ovih ostataka životinje.

Osim ovog slučaja postoji još jedno otkriće očuvanog tela medveda u ruskom istočnom delu Jakutije, poznatom kao Saha republika. Biće urađeno DNK testiranje.

Poslednjih par godina desila se ekspanzija otkrića u Sibiru- otkriveni su ostaci mamuta, runastih nosoroga, mladunaca pećinskih lavova, ždrebadi… sve to se desilo usled masovnog otapanja leda kao posledica globalnog zagrevanja.

Prošle godine pronađeno je 18 000 godina staro štene savršeno očuvano sa zubima i krznom na permafrostu Sibira.

izvor: BBC

17/09/2020 14:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga