Šta su jeli drevni Egipćani?

28/09/2020 14:26

Šta su jeli drevni Egipćani?

Novo otkriće neobične mumije koja je zadržala unutrašnje organe, pomoglo je naučnicima da otkriju kako su se egipćani hranili pre oko 3 500 – 4 000 p.n.e.

Kako piše ruski Nacional Geographic, arheolozi su pronašli veoma neobičnu egipatsku mumiju. Za razliku od uobičajenog načina mumificiranja, gde su se vadili unutrašnji organi i stavljali u posebne posude, ova mumija je nekako sačuvala svoju utrobu. Radi se o mumiji staroj oko čak 6 000 godina koja ima netaknut probavni sistem. Ovo je prvi put omogućilo naučnicima da steknu sliku o poslednjem obroku preminulog Egipćanina.

Konačno znamo da se obrok sastojao od ječmene supe, zelenog luka i tilapije.

Oreochromis niloticus – Nilska tilapija, je bila jedna od glavnih namirnica starih Egipćana. Nil i vrste riba koje su Egipćani lovili mrežama i kopljima ostavile su traga u njihovoj umetnosti i religiji, takođe su postale jedne od prvih vrsta koja se posebno uzgaja u zatvorenim vodama.

Drevni Egipćani imali su čak i hijeroglif koji je označavao tilapiju. Grobnice i hramovi bili su oslikani hijeroglifima riba i ribolova. 

za egipćane tilapija je bila vodilja čamaca boga sunca Ra, ona je plovila nebom upozoravajući na približavanje zmije Apophis. Bila je simbol ponovnog rađanja i obnovom , zbog čega njena slika često krasi grobnice.

Tilapija se povezuje sa Hathor, boginjom ljubavi i žena i simbolom plodnosti. Egipćani su nosili amajlije u obliku ribe kako bi povećali plodnost. Ova neobična povezanost može se objasniti ponašanjem tilapije. Mladunci ove jedinke plivaju u usta majke kada se tek izlegu ili kada se približi opasnost, Egipćani su taj fenomen izgleda protumačili kao čudesan fenomen rođenja. Često ćete videti baš ovaj prikaz majke tilapije i mladih na starim egipatskim hijeroglifima.

Drugi nađeni sastojak u stomaku drevnog egipatskog stanovnika, ječam, bio je jedna od glavnih kultura Egipta i jedna od prvih kultivisanih žitarica na svetu. Drevni Egipćani su od ječma pravili hleb i pivo- bili su prva kultura koja je pravila pivo a pili su ga svi društveni sojevi.

Naučnici su zaključili i način pravljenja tilapije – u obliku variva od cele ribe bez otklanjanja kostiju, peraja ili iznutrica.

28/09/2020 14:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga