Na današnji dan preminuo Davorin Jenko

25/11/2016 09:22

Na današnji dan preminuo Davorin Jenko

Na današnji dan, 25. novembra 1914. godine, u Ljubljani preminuo je srpski kompozitor slovenačkog porekla, autor muzike za himnu “Bože pravde”, Davorin Jenko.

Rođen je 9. novembra 1835. godine u mestu Dvorje (Austrijsko carstvo – današnja Slovenija). Svoju karijeru je započeo kao horovođa Slovenskog pevačkog društva u Beču, da bi istovremeno komponovao i popularne kompozicije za horove. Među tim kompozicijama nalazila se i “Naprej zastava slave” koja je kasnije postala himna Slovenije.

Nakon toga, rad nastavlja kao horovođa Srpskog crkvenog pevačkog društva u Pančevu i Beogradskog pevačkog društva. Tada je počeo da komponuje za horove u Srbiji inspirisan patriotskom poezijom.

Napisao je muziku za više od 90 pozorišnih dela: opereta “Vračara“, uvertire “Kosovo“, “Srpkinja“, “Aleksandar“, “Đido“, “Milan“, fantazija “Prvo Doba Srbije“, muzika za komade “Blago cara Radovana“, “Dobrila i Milenko“, “Dušan Silni“, “Miloš Obrenović“, “Seoba Srbalja“, “Pribisav i Božana“, “Za veru i slobodu“, “Mladost Dositejeva“, “Markova sablja” – čiji je deo i numera “Bože pravde” – srpska himna, “Proslavljanje kneza Mihajla“, “Knez Dobroslav“, “Izbiračica“, “Krvni mir“, “Merima“, “Divlji lovac“, “Ljubavno pismo“, “Četiri miliona rubalja“, “Čestitam“, “Potera“, “Saćurica i šubara“, “Vuk Branković“.

Osim toga, komponovao je oko 110 horskih kompozicija, 15 crkvenih kompozicija, kao i solo pesme.

Upravo ovim radom postao je predstavnih srpskog romantizma i utemeljivač srpske muzičke kulture, usavršivši klasičan srpski komad sa pevanjem, dok je instrumentalnu muziku podigao na viši nivo.

Srpsku muziku je uspeo da upozna družeći se sa mnogobrojnim srpskim velikanima, kao što su Branislav Nušić, Milovan Glišić, Veselinović, Skerlić, Mokranjac, Josif Marinković, Steva Todorocić, Kornelije Stanković.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

25/11/2016 09:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga