Na današnji dan preminuo je Smetana

12/05/2017 12:37

Na današnji dan preminuo je Smetana

Češki kompozitor i dirigent, tvorac češke nacionalne opere, Bedrih Smetana, preminuo je na današnji dan, 12. maja 1884. godine.

Smetana se zalagao za razvoj češke muzike, a njegove kompozicije inspirisane su tradicionalnom muzikom Češke koje je uklopio u tada aktuelne evropske muzičke elemente. Pored toga što je bio tvorac nacionalne češke opere, bio je i veliki majstor simfonijske poeme.

Od malena je svirao, a prvo je naučio da svira violinu. Školovanje je nastavio u Pragu, gde je osnovao i muzičku školu, koja je, zbog malobrojnih učenika ubrzo zatvorena. Nakon toga, prihvatio je poziv iz Getburga gde je bio nastavnik klavira, a ubrzo je neko vreme tamo bio direktor i dirigent Filharmonijskog društva.

Kada se vratio u Prag, zatekao je drugačiju situaciju u društvu. Bila su osnovana brojna pevačka društva, a u planu je bilo i otvaranje češkog nacionalnog pozorišta. Smetana je počeo da se bavi različitim delatnostima – pedagogijom, dirigovanjem i komponovanjem, a bio je i muzički kritičar za novine “Narodni list”.

Za svoju operu “Prodana nevesta” dobio je nagradu 1866. godine. Ova opera predstavlja njegovo najznačajnije delo jer predstavlja i komičnu i nacionalnu operu u isto vreme.

Nakon toga, piše i još jedno delo koje je obeležilo njegovu karijeru kao kompozitora – “Moja domovina”. Ova kompozicija sastoji se od šest simfonijskih poema koje su inspirisane češkim mitovima i istorijom.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

12/05/2017 12:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga