Najstarije vrste životinja koje i danas postoje!

27/02/2023 15:00

Najstarije vrste životinja koje i danas postoje!

Evolucija životinja zavisi od klimatskih promena i uslova na Zemlji. Kopajući po istoriji Zemlje, naučnici su dali listu najstarijih životinja na planeti, koje su i dan danas i te kako aktivne.

Martialis Huereka

Ova vrsta mrava, otkrivena u amazonskim tropskim šumama stari su 120 milliona godina. Ovi mravi se drugačije i ponašaju od ostalih srodnika, blede su boje, dugački 3 milimetra i nemaju oči. Nekada, živeli su u zemlji.

Naborana ajkula

Ova vrsta pronađena je u vodama Japana 2007. godine, a kasnijim istraživanjima, postalo je jasno da su u pitanju živi plivajući fosili, stari 150 miliona godina. Ova ajkula ima 300 zuba, u 25 redova i danas su veoma retka pojava u morima i okeanima.

Škamp potkovica

Dok su evoluirali dinosaurusi, nastajao je i ovaj škamp, pre oko 200 miliona godina. Oni su veoma mali, od dva do četiri milimetara, ali imaju moć da prežive svaku promenu klime, vremena i zemljišta. Otkriveni su 1955. godine.

Nautilus

Jesetra

Ova vrsta ribe je najstariji pripadnik košljoriba i nastala je pre 200 miliona godina. Danas, one žive na prostoru Evroazije i Severne Amerike.

Celakantiformers

Ova danas ugrožena riba nastala je pre oko 360 miliona godina, a danas postoje samo dve vrste. Uglavnom živi u vodama Afrike i Indonezije i mogu da budu teške i do 90 kilograma. Žive na dubinama od oko 700 metara, žive oko 60 godina, a imaju elektro- senzorni organ pomoću kojeg lakše detektuju plen.

Kraba potkovica

Ova živuljka nastala je pre oko 445 miliona godina, ima eksoskelet, dugačak rep i kičmu. Ima devet očiju i svetlosne receptore koji kontrolišu kretanje.

Indijska lađica

Nautilus, ili indijska lađica, nastala je pre oko 500 miliona godina, odnosno mnogo pre dinosaurusa. Ovo je jedini preživeli primerak džinovskih školjki, a danas, živi na dubini od oko 670 metara, u vodama Fidžija, Andamana, te oko Velikog koralnog grebena.

Meduza

Meduza nalik na kišobran postoji u svim morima i okeanima na svetu, a ona je zapravo najstarija multi- organska životinja na svetu, nastala pre 550 miliona godina. Meduze dolaze u različitim oblicima i bojama, 90% tela im je voda i nemaju mozak niti nervni sistem. Jedna vrsta meduza pak predstavlja najotrovniju životinju na svetu.

Sunđer

Ove čudnovate morske životinje, nalik na biljke, nastale su pre 580 miliona godina. Danas, postoji pre 5000 vrsta sunđera, a hrane se sistemom filitriranja. Nemaju unutrašnje organe niti ekstremitete.

Modrozelene bakterije

Modrozelene, iliti cijanobakterije, su najstariji poznati živi stvor na planeti. Nastale su pre 2,8 milijardi godina i prvi su mikrob ikada koji je napravio kiseonik, uz pomoć fotosinteze. Postale su deo pretvaranja Zemljine atmosfere u današnju, prepunu kiseonika.

27/02/2023 15:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga