Kako su dve tinejdžerke otkrile asteroid?

09/07/2020 13:16

Kako su dve tinejdžerke otkrile asteroid?

Dve mlade indijke su otkrile asteroid pomoću slika sa teleskopa Univerziteta na Havajima. Ovu vest je objavio Indijski institut za obrazovanje o svemiru.

Asteroid se trenutno nalazi blizu Marsa i očekuje se da će proći blizu Zemlje za oko milion godina, izvestio je SPAC Indija, privatni institut na kojem su dve četrnaestogodišnjakinje prolazile kroz obuku- prenosi Rojters.

“Veseli me što ćemo dobiti priliku da damo ime asteroidu“, rekla je Vaidehi Vekarija, koja je dodala da jednoga dana želi da postane astronautkinja, kao i njena prijateljica Radhika Lakhani.

HLV2541 asteroid kako je naučno obeležen, može biti ponovo „kršten“ tek pošto NASA potvrdi njegovu planetarnu putanju, izjavila je podparolka agencije SPACE Indija, koja navodi kako su učenice koristile specijalni softver za analizu snimljenih slika teleskopom Pan- STARRS na Havajima a do otkrića su došle u junu.

Naučnici svake godine otkriju na hiljade kometa i asteroida, koje su inače potencionalna opasnost za život na Zemlji, ali pronalazak ove dve tinejdžerke je senzacionalan kako su u pitanju tek deca koja ulaze u materiju.

Sećamo se da je asteroid teži od Ajfelovog tornja eksplodirao 2013. godine iznad centralne Rusije. Tada je od posledice udara povređeno više od 1000 ljudi.

09/07/2020 13:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga