Neowise kometa – „prljava grudva“ čistog sjaja

23/07/2020 15:24

Neowise kometa – „prljava grudva“ čistog sjaja

Komete su mala tela Sunčevog sistema koja se sastoje uglavnom od leda i prašine te se zovu i „prljavim grudvama“, atrakcija je njihov rep koji je uzrok radijacije i isparavanja kad dođu dovoljno blizu Sunca i to ih čini blještavim repaticama nestvarno lepim na tamnom nebu.

Glavna atrakcija na vedrom letnjem nebu ovih dana je okom vidljiva prelepa kometa repatica Neowise.

Njen orbitalni period je 6.766 godina tako da ako je sad vaše oko i pamćenje ne ubeleži narednu priliku nećete imati u ovom životu.

Internetom kruže prelepe slike ovog zanosnog nebeskog spektakla, svetlucave senzacije čiji se rep i putanja prelivaju u niz senzacionalnih boja.

Neobična svetla prskalica koja ovih dana krasi vidljivo polje našeg neba je kometa Neowise, fenomen koji kraj Zemlje orbitira svakih 6.766 godina i mi smo privilegovane oči koje je ovih dana mogu propratiti na vedrom nebu. 

Kometa je izazvala totalnu pomamu i u ovim danima nailazite na više njenih slika. Ovo čudo i lepota univerzuma je otkriveno nedavno- 27. Marta 2020. godine od strane astronoma tokom NEOWISE misije svemirskog teleskopa širokog polja infracrvenog istraživanja. Zna se da je dimenzije 5km,

Puno ime komete je C/2020 F3 NEOWISE i kako je otkrio Nasin instrument Near- Eart Object Wide-filed Infrared Survay Explorer- skraženo NEOWISE to je i ostao njen prktičan nadimak. 

Kako je kometa poreklom iz najdubljih krajeva Sunčevog sistema tako je i njena pojava u blizini Zemlje toliko retka – skoro na svakih 7.000 godina je vidljiva.

Pripremite se, ukoliko imate dvoglede još bolje, moćićete da približite ovaj spektakl svojim čulima, jer će kometa zemlji biti najbliža 23. jula kad će kraj nas proći na bezbednoj udaljenosti od 103 miliona kilometara. Značajnu količinu leda – od koga se inače kometa sastoji je isparila i izgubila 3. jula kada je bila najbliže Suncu.

Gruba orijentacija kako se možete usmeriti da posmatrate kometu je sazvežđe Beli Medved i mesto malog aerozagađenja bez gradske svetlosti.

Kometa je spektakl za slikanje i gledanje pa je tako uslikala čak i kamera Međunarodne svemirske stanice.

23/07/2020 15:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga