Kakve poruke upućuju prve dame?

20/04/2020 21:59

Kakve poruke upućuju prve dame?

Možda zvanje „prva dama“ nije danas u skladu sa rodnom ravnopravnošću za koju se i dalje vode „odlučujuće borbe“. 

Ugrubo gledano, prve dame su iza leđa svojih supruga koji su na vodećim mestima, neki su prvi ljudi najvećih svetskih sila. One se smeše uz njih, lepo izgledaju, kulturno se ponašaju, prikazuju dom, simbolišu ga, a retko iznose svoje mišljenje, a kamoli da su aktivne u važnim društvenim procesima. Bar u onim zaista važnim.

Nešto je promenila Mišel Obama, koja je pre braka sa bivšim predsednikom SAD-a, imala akademsku titulu i koja nije samo lepo izgledala i bila smerna pred kamerama. Ona je i bez Baraka i funkcije prve dame – advokatica, književnica, pa tek onda supruga 44. predsednika SAD-a, Baraka Obame. 

Ona je, takođe, prva Afro-amerikanka koja je služila kao prva dama Amerike. Ostala je upamćena po svoje četiri inicijative: zalagala se za visoko školstvo, socijalnu pravdu, obrazovanje mladih devojaka širom sveta i vrednosti zdrave porodice.

Danas Melanija, a šta će biti sutra?

O Melaniji Tramp znamo da je iz Slovenije, da je lepa bivša manekenka (po ukusima većine koja se javno izjasnila) i da je supruga jednog od kontroverznijih predsednika Amerike. Naslovne strane i naslovi većih članaka nosili su jasne poruke seksizma. Da li je Melaniji to bitno? Nismo primetili.

O njenom aktivizmu postoji jedna činjenica – ova prva dama retko ima samostalne nastupe i uglavnom se drži po strani.

Šta se dešava u Evropi?

Najpoznatija prva dama Francuske, možda u njenoj istoriji, je Brižit (Tronje) Makron, koja je u javnost dospela kao žrtva ejdžizma. Njoj i danas javnost “ne oprašta” što je udata za 25 godina mlađeg Emanuela Makrona. Zato niko ne vidi sledeće: predsednikova supruga je njegova „neodvojiva saradnica“.

Brižit predaje francuski, latinski i dramu, a o tome se retko piše. Istovremeno je i majka troje dece.

Prve dame kroz istoriju

Poruke koje su prve dame ostavile za sobom decenijama pre najviše su se odnosile na stil, smernost, poslušnost i porodični dom. 

Od Žakline Kenedi, koja je ulogu prve dame pretvorila u ikonografiju upravo zbog modnog stila, preko Hilari Klinton, koja je u vreme funkcije prve dame imala prepoznatljiv stil, a kada je i sama postala predsednički kandidat slala je “poruku” profesionalne radne žene, do Mišel, Melanije i Brižit – jedno je jasno: poruke više ne moraju da se svode na modni glamur.

U godinama koje dolaze, videćemo šta će nam dame iza ove zvučne funkcije poručiti.

20/04/2020 21:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga