Smajli ide na ulepšavanje

06/11/2014 11:54

Smajli ide na ulepšavanje

Svetski konzorcijum “Unicode” bavi se utvrđivanjem računarskog i industrijskog standarda za konzistentno kodiranje, reprezentaciju i manipulaciju teksta, a najavio je da će od sledeće godine emotikoni da budu drugačiji kako bi se što bolje izrazila raznolikost ljudskog lica.

Ovaj predlog iznet je u dokumentu koji su objavili Mark Dejvis iz Gugla i Piter Edberg iz Epla, a glasi da ljudi iz celog sveta žele emotikone koji bi bolje izražavali raznolikost ljudi, pogotovo kad se radi o boji kože.

“Unicode” tek treba da odobri ove promene, a ukoliko dođe do toga, te promene će početi da se primenjuju sredinom sledeće godine.

Predlog podrazumeva i korišćenje Ficpatrikove klasifikacije, skale u dermatologiji koja se koristi za razlikovanje šest tipova kože u zavisnosti od njihovog reagovanja na sunce.

Emotikoni vode poreklo iz Japana, a vrlo brzo su počeli da se koriste širom sveta. Mogu da budu čitav niz sličica, poput srca, cveća, životinja, namirnica i sl., kao i širok spektar osećanja prikazanih putem smajlija.

Osim boje kože, radi se i na raznolikosti u vidu boje kose, kosmatosti, aksesoara i slično.

Izvor: 24 sata

06/11/2014 11:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga