Kako su evropski gradovi dobili imena?

30/04/2015 13:48

Kako su evropski gradovi dobili imena?

Veliki gradovi Evrope poznati su po svojim značajnim ulogama u mnogim istorijskim događajima, ali o poreklu imena pojedinih gradova manje se zna.

Koliko je interesantna istorija ovih gradova, toliko je zanimljivo i poreklo njihovog imena.

Barselona

Jedan od najlepših gradova Evrope – Barselona, svoje ime duguje kartaginskom generalu Hamilkaru koji ga je osnovao. On je bio otac čuvenog Hanivala koji je skoro 10 godina terorisao RIm i celu Italiju. Njegovo porodično ime je Barka, koje potiče od punske reči za munju.

Berlin

Nemačka narodna tradicija kaže da je ime Berlina nastalo od nemačke reči Bar, što znači medved. Iako je medved i danas simbol ovog grada, Berlin je dobio ime od slovenske reči koja označava baru – berl.

Bukurešt

Glavni grad Rumunije ime je dobio po legendarnoj ličnosti – Bukura, koji je po pričama bio princ, odmetnik, ribar, pastir ili lovac, a možda i sve to. Na rumunskom jeziku reč bukurija znači sreća, a veruje se da je ova reč dačkog porekla.

Liverpul

Grad u kom se nalazi jedan od najvećih hramova fudbala – “Enfild roud” i koji predstavlja jednu od najvažnijih britanskih luka, ime je dobio spajanjem dve reči: staroengleske “lifer” = debela, zgrušana voda; i “pool” = basen.

Kopenhagen

Najveći, a ujedno i glavni grad Danske, kroz istoriju nalazio se na veoma povoljnom položaju za trgovinu. Ne čudi onda i poreklo njegovog imena: “kober” – trgovac i “havn” – luka, odnosno trgovačka luka.

Istanbul

Kroz istoriju ovaj grad je imao više imena. Nekada je nazivan Carigrad, a nosio je i ime Konstantinopolj. Današnje ime Istanbul je dobio zahvaljujući grčkoj frazi koju su turci često koristili, u periodu kada su govorili o Konstantinopolju. Naime, Turci su često govorili “eis tan polin”, što u prevodu znači “u grad”. Ovu frazu koristili su kada su govorili o Konstantinopolju. U to vreme ovaj grad je bio znatno veći od svih ostalih gradova, pa su ga zvog toga jednostavno nazivali Grad, pa je tako i nastalo ime Istanbul.

Rim

Na latinskom jeziku, Rim se naziva Roma. Pretpostavlja se da je ovaj naziv proistekao iz etrurske reči “Rumon”, što u isto vreme predstavlja i staro ime reke Tibar.

30/04/2015 13:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga