Na današnji dan rođen Klod Mone

14/11/2016 11:03

Na današnji dan rođen Klod Mone

Na današnji dan, 14. novembra 1840. godine rođen je Oskad-Klod Mone, začetnik impresionizma – pravca u umetnosti koja je inspirisana jednom njegovom slikom.

Klod Mone je rođen u Parizu, u porodici Klod-Adolfa – bakalina koji je želeo da sin nasledi njegov posao. Ipak, Klod je hteo da bude umetnik, zbog čega je 1851. godine upisao srednju umetničku školu u Avru.

Već sa 15 godina postao je poznat i to po karikaturama koje je crtao ugljenim štapićem, a koje je izlagao u izlozima dućana. Tokom studija na umetničkoj akademiji u Parizu upoznao je mnogo kolega slikara, među kojima je bio i Eduard Mane.

S obzirom na to da je bio nezadovoljan tradicionalnom umetnošću koju je učio na univerzitetu, Mone je postao učenik švajcarskog umetnika Čarlsa Glera, u čijem je ateljeu upoznao Renoara, Bazija i Sislija, sa kojima je izučavao nove pristupe umetnosti.

Svoja najpoznatija dela naslikao je u periodu od 1872. do 1877. godine, među kojima se nalaze “Polje maka u Aržanteju”, “Šetnja”, “Dama sa suncobranom” i “Stanica Sen Lazar”.

"Impresija, rađanje Sunca"

“Impresija, rađanje Sunca”

Kada je učestvovao na prvoj grupnoj izložbi – 1874. godine – izložio je i svoju sliku “Impresija, rađanje Sunca”, koja je inspirisala novinarskog kritičara da tu grupu likara nazove impresionisti, pod kojim nazivom su i danas poznati.

Pročitajte više o životu i stvaralaštvu Kloda Monea!

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

14/11/2016 11:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga