Na današnji dan preminuo Mendeljejev

02/02/2017 09:17

Na današnji dan preminuo Mendeljejev

Na današnji dan, 2 februara 1907. godine, preminuo je otac moderne hemije, naučnik koji je formulisao Periodični sistem elemenata, Dmitrij Ivanovič Mendeljejev.

Rođen je 8. februara 1834. godine u Toboljsku u Rusiji, kao najmlađe od 17 dece Ivana Pavloviča i Marije Dmitrijevne. Ubrzo nakon njegovog rođenja njegov otac je preminuo, zbog čega su postali izuzetno siromašni.

Porodica se preselila u Sankt Peterburg, gde je Dmitrij upisao studije pedagogije, koje je završio 1855. godine, pa je nastavio sa studijama u inostranstvu – u Parizu je izučavao gasove i usavršio spektroskop.

Posle studija vratio se u Rusiju i gde je na Tehnološkom institutu i na Univerzitetu u Sankt Peterburgu počeo da radi kao profesor hemije. Doktor nauka postao je 1865. godine.

S obzirom na to da nije bilo dovoljno knjiga i udžebnika iz hemija iz kojih bi mogli da se uči, Mendeljejev je napisao knjigu “Principi hemije”, a dok je pisao ovu knjigu došao je do svog najvećeg otkrića.

Njegova ideja predstavljena je Ruskom hemičarskom društvu 6. marta 1869. godine, a njegov projekat se zvao “Zavisnost između svojstava relativne atomske mase i elemenata” – gde je objasnio svoj sistem.

Zvanično Periodni sistem hemijskih elemanata počeo je da postoji 1889. godine, a isti taj dijagram koji je osmislio Mendeljejev i danas se koristi.

Više o životu jednog od najznačajnijih naučnika i hemičara u istoriji – Dmitrija Ivanoviča Mendeljejeva – pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

02/02/2017 09:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga