Zanimljivosti o Eskimima

04/01/2021 10:37

Zanimljivosti o Eskimima

Ime Eskimi potiče od indijanske reči „esquimantjik“ što ima značenje „oni koji jedu sirovo meso“. Nije daleko od istine, ovi ljudi nemaju puno izbora sa obzirom na životne uslove, pa se uglavnom hrane mesom, doduše u novije vreme savremen način života im dozvoljava i struju, plin, šporete, roštilje pa meso obrađuju. Tek neki tradicionalni recepti podrazumevaju sušenje mesa u soli ili na hladnoći, to su i njihovi tradicionalni specijaliteti i uglavnom su od mesa ribe ili morskih sisara.

Oni sebe nazivaju Inuitima. Inuit prosto znači čovek. I po samom nazivu kojim nazivaju sebe, a i stilu života ovo jeste veoma jednostavan narod. Žive u manjim društvenim grupama patrijarhalnog karaktera, a muški i ženski poslovi su striktno podeljeni. Posao muškarca je da izgradi dom i da ide u lov, dok žena vodi računa o domaćinstvu. Postoji i vođa grupe, od njega se očekuje da bude izuzetno sposoban i da u svakom trenutku može da obezbedi hranu. 

Iako su veoma dobri lovci i često za lov koriste i pse, u prošlosti se često dešavalo da su gladovali, zbog surove i skoro stalne zime, leda, snežnih oluja, a i ne tako dostupnom plenu, postali su veoma otporni, izdržljivi i strpljivi. 

Eskimi žive na mesu i masti. Nemaju ni voće ni povrće, a jedina hrana biljnog porekla potiče iz želudca životinja Karibua. Jedino putem mesa mogu dobiti sve vitamine jer sveža krv morskih sisara sadrži dovoljne količine minerala i vitamina. Još jedan razlog zašto se veruje da ovaj narod jede isključivo do često živo meso.

04/01/2021 10:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga