Na današnji dan preminuo Migel de Servantes

22/04/2017 11:04

Na današnji dan preminuo Migel de Servantes

Na današnji dan, 22. aprila 1616. godine, u Madridu je preminuo španski pesnik, dramaturg i prozni pisac, jedan od najistaknutijih španskih književnika, Migel de Servantes.

Rođen je u blizini Madrida, 29. septembra 1547. godine, kao treće od petoro dece gluvog hirurga, u siromašnoj porodici koja se često selila.

Svoje školovanje Migel je započeo na akademiji Alinsa de Vijerasa u Kordobi, a nastavio u Jezuitskoj školi. Svoj prvi sonet napisao je početkom 1566. godine, kada se sa porodicom preselio u Madrid.

Prijavio se kao vojnik u Špansku armadu 1570. godine i učestvovao u bivi kod Lepenta 1571. godine u kojoj se borio protiv Osmanskog carstva.

Upravo zahvaljujući svojim životnim avanturama imao je inspiraciju za dela, kao što su “Alžirske dogodovštine” i “Alžirske tamnice”.

Neka od njegovih najznačajnijih dela su: “Put za Parnas”, “Galateja”, “Uzorne novele”, “Pustolovine Persilesa i Sihismunde”.

Njegovo delo “Don Kihot”, čiji je prvi deo objavljen 1605. godine, bilo je jedno od najprodavanijih dela, a prevedeno je na više od 60 jezika.

Pročitajte više o životu i delima Migela de Servantesa pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

22/04/2017 11:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga