Na današnji dan preminuo Alesandro Volta

05/03/2017 10:41

Na današnji dan preminuo Alesandro Volta

Na današnji dan, 5. marta 1827. godine, preminuo je čuveni italijanski fizičar i hemičar, poznat po radu na polju elektriciteta, Alesandro Volta.

Rođen je 18. februara 1745. godine u gradu Komo u Italiji. Kao dete nije pokazivao znake visoke inteligencije, a naučio je da priča tek sa četiri godine. Međutim, ubrzo je stigao svoje vršnjake po napretku, da bi ih sa sedam godina i nadmašio u mnogim stvarima.

Da je ispunio želju svojih roditelja postao bi advokat, ali je Alesandro ipak bio više zainteresovan za električne pojave, pa je nakon školovanja postao profesor fizike u svom rodnom gradu 1774. godine.

Svojim znanjem unapredio je elektrofor – spravu koja proizvodi statički elektricitet, a zahvaljujući interesovanju za hemiju i gasove, otkrio je gas metan.

Prvu električnu bateriju – jedan od svojih najznačajnijih pronalazaka izumeo je 1800. godine. Ova baterija sastojala se od naizmenično poređanih ploča bakra i cinka, a kao elektrolit koristila je vodeni rastvor sulfantne kiseline i kuhinjske soli.

Napoleon Bonaparta je Alesandra Voltu proglasio grofom 1810. godine, zbog svih pronalazaka, a pre svega zbog baterije koju je izumeo.

Više o životu Alesandra Volte – jednog od značajnijih fizičara i hemičara u istoriji – pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

05/03/2017 10:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga