Na današnji dan preminuo Benito Musolini

28/04/2017 09:23

Na današnji dan preminuo Benito Musolini

Na današnji dan, 28. aprila 1945. godine, preminuo je italijanski političar, diktator i osnivač Nacionalne fašističke stranke u Italiji, Benito Musolini.

Rođen je 29. jula 1883. godine kao najstariji od troje dece. Njegov otac se bavio politikom, zbog čega se i sam u ranoj mladosti zainteresovao za politiku.

Iako je inteligentno dete, zbog svoje neposlušnosti nekoliko puta je bio izbacivan iz škole, ali je na kraju posao učitelj i 1901. godine predavao neko vreme u školi.

Naredne godine preselio se u Švajcarsku, kako bi promovisao socijalizam, a ubrzo je stekao reputaciju veoma harizmatičkom govornika. Međutim, švajcarske vlasti su ga primorale da napusti ovu zemlju.

Prilikom povratka u Italiju, postao je urednik novina “Avanti”, zbog čega je imao još više mogućnosti za proširivanje svog uticaja i za promociju socijalizma.

Nakon Prvog svetskog rata, u kom je učestvovao, oformio je Fašističku partiju, sa ciljem da tadašnja Italija doživi veličinu i moć Antičkog Rima.

Kako se Musolinijeva moć povećavala, tako je i Italija bila u sve većem haosu. Musoliniji je uspeo da postepeno uništi sve demokratske institucije, a sebe je proglasio diktatorom.

Međutim, Musolini je radio na mnogim javnim programima, među kojima je i veoma uspešno realizovan program smanjenja nezaposlenosti, zbog čega je bio popularan u narodu.

Musoliniji nije prestao da radi na Italijanskoj imperiji, a Adolf Hitler, impresioniran njegovim poduhvatima, predložio mu je udruživanje snaga.

Više o životu, političkoj aktivnosti i diktaturi Benita Musolinija pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

28/04/2017 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga