Na današnji dan preminuo Alber Kami

04/01/2016 11:27

Na današnji dan preminuo Alber Kami

Na današnji dan, 4. januara 1960. godine, preminuo je francuski pisac, filozof i novinar, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Alber Kami.

Rođen je 7. novembra 1913. godine u Alžiru, u siromašnoj zemljoradničkoj porodici. Ubrzo nakon rođenja Albera, njegov otac je poginuo u bici na Marni u Prvom svetskom ratu.

Kako bi se školovao, morao je istovremeno i da radi, zbog čega je živeo jako teško. Završio je Filozofski fakultet u Alžiru, a kao student radio je mnoge teške poslove.

U potrazi za poslom, Kami je došao do alžirske radio-stanice, gde je pokazao i svoje interesovanje za novinarstvo, a pored toga interesuje se za pozorišnu umetnost. Osim toga, do 17 godine bavio se fudbalom igrajući na poziciji golmana, što je prekinuo zbog tuberkuloze.

Sa 27 godina pokrenuo je u Parizu list “Borba”, čiji je bio i urednik. U tom periodu već je imao uspešnu karijeru esejiste i kritičara, a uskoro postaje i veoma značajna osoba pokreta otpora protiv nacizma.

Tema romana koje je pisao najčešće je bila njegova vizija sveta, što je vidljivo u njegovim delima “Stranac”, “Kuga”, “Pad”, “Nesporazum”, “Kaligula” i “Opsadno stanje”.

Najveće priznanje za svoj rad – Nobelovu nagradu za književost – Alber Kami je dobio 1957. godine.

Poginuo je 4. januara 1960. godine u saobraćajnoj nesreći.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

04/01/2016 11:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga