Nauka otkriva: Zašto se pertle samo odvezuju?

13/04/2023 09:25

Nauka otkriva: Zašto se pertle samo odvezuju?

Koliko vam se puta desilo da su vam se, dok hodate, pertle same odvezale? Da li ste se možda i saplel zbog toga ili zamalo pali? To je zaista česta pojava.

Upravo zato što se često dešava, a prilčno je misteriozno – naučnici su odlučili da dođu do odgovora na pitanje – zašto i kako se pertle same odvezuju dok hodamo?

Svakodnevno se odveže nekoliko miliona pertli širom sveta i ma koliko taj problem delovao bezazleno, pa čak i smešno – ovo je prilično ozbiljan problem i situacija zbog koje su se dešavale i neke nesreće i nezgode većem broju ljudi.

S obzirom na to koliko može biti opasna odvezana pertla (kada se nalazimo u saobraćaju, dok vozimo bicikl, automobil i slično) – naučnici su odlučili da odgonetnu ovu pojavu i objasne zašto se to uopšte dešava.

cipele pertle

Kako bi konačno otkrili uzrok ove pojave, trojica inženjera sa Kalifornijskog univerziteta u Berkliju zabeležili su kamerom odvezivanje pertle, znatno ga usporili i proučavali kadar po kadar.

“Čvor popušta za nekoliko sekundi, a jednom kada se razlabavi, taj proces je nemoguće zaustaviti”, navode naučnici.

Snimci su pokazali da na odvezivanje čvora utiču dve glavne sile – ona koju vrši nagli udarac stopalom u tlo, u kombinaciji sa zamahom stopala napred koji sledi odmah nakon toga.

“Kada trčite, vaše stopalo udara u tlo sedam puta snažnije od sile gravitacije, što uzrokuje istezanje čvora, a vremenom i njegovo opuštanje. U trenutku dok se čvor opušta, osoba pravi zamah stopalom napred, što vrši dodatni pritisak”, kaže naučnica Kristin Greg.

Najbolji način vezanja pertli

Ovaj proces vremenom dovodi to odvezivanja čvora i slobodnog landaranja pertli, a dodatni testovi pokazali su da su neke pertle kvalitetnije od drugih, u smislu da je manja verovatnoća da će se čvor odvezati. Ipak, nijedna pertla nije otporna na odvezivanje, pa je zato vrlo bitno na koji način se vezuju.

Rezultati su pokazali da je najjači tzv. kvadratni čvor, koji je simetričan, dok se slabim smatra ’lažni čvor’. Oba čvora odvezuju se na isti način, s tim što je kvadratni čvor znatno trajniji u odnosu na lažni.

13/04/2023 09:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga