PARADOX IV – superkompjuter u Srbiji

03/10/2014 15:43

PARADOX IV – superkompjuter u Srbiji

Za potrebe naučne zajednice u Srbiji, superračunarsko postrojenje pod imenom PARADOX IV postavljeno je u Laboratoriju za primenu računara u nauci.

Ovo postrojenje integrisano je u sve superračunarske infrastrukture u regionu i Evropi. Instalacijom postrojenja visokih performansi najnovije generacije, laboratorija na institutu za fiziku postala je vodeća u jugoistočnoj Evropi.

Dr Aleksandar Bogojević, direktor instituta za fiziku, rekao je da superračunarski klaster predstavlja integrisano postrojenje, hladi se vodom, ima ukupno 2500 procesora najnovije generacije koji su organizovani u 220 nodova raznih namena. Takođe, ima preko 4 terabajta radne memorije, 106 Tesla grafičkih kartica i ukupnu procesorsku snagu od preko 110 teraflopsa. Ovaj klaster predstavlja i postrojenje za skladištenja podataka, a na raspolaganju ima kapacitet od 200 terabajta.

Za osnovnu ideju ovaj projekat ima brži razvoj superračunarstva u Srbiji i u regionu. Kroz Nacionalnu Grid infrastrukturu Aegis, akademci iz Srbije mogu pristupiti ovom superračunaru, a preko superračunarske mreže pristup imaju i istraživači iz Evrope.

Paradox IV će omogućiti povećanje resursa i računarske snage namenjene za istraživanja, pa tako i njihov međunarodni značaj. Predstavnici HP kompanije u Srbiji izjavili su da je ovo važan trenutak za srpsku nauku, jer se time Srbija stavlja u isti koš sa razvijenim zemljama širom sveta. Računar se može primeniti i u mnogim drugim oblastima, poput privrede, a Srbija ima velike šanse da postane regionalni centar superračunarstva.

Izvor: B92

03/10/2014 15:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga