Da li Google prati naše kretanje?

15/08/2018 15:02

Da li Google prati naše kretanje?

Iako naglasite da to ne želite, Google će nastaviti da vas prati, pokazalo je istraživanje američke agencije AP.

Svi Google-ovi servisi na androidima i ajfonima beleže podatke o lokaciji, čak iako je u podešavanjima ta opcija isključena.

Šetnja pod budnim okom Google-a

Istraživači sa Prinstona objavili su rezultate svog istraživanja prema kojima Google prati naše kretanje iako je ta opcija u podešavanjima isključena.

Naime, u većini slučajeva Google traži dozvolu, pa će tako na primer aplikacija Google Maps da vas podseti da dozvolite pristup lokaciji ukoliko koristite navigaciju.

Ovakav način memorisanja kretanja nosi rizik narušavanja i ugrožavanja privatnosti. Policija ga često često kako bi ušla u trag osumnjičenima.

Ono što ova kompanija omogućava korisnicima jeste “istorija lokacije”. Naime, postoji mogućnost da se isključi ista uz napomenu da će kompaniji biti onemogućeno da prati kretanje korisnika.

Međutim, to nije tačno. Istraživači navode da pojedine aplikacije Google-a skladište lokacije korisnika bez odobrenja.

Ovakvo narušavanje privatnosti pogađa oko dve milijarde korisnika uređaja koje pokreće Google-ov operativni softver “android”, kao i stotine miliona korisnika ajfona, koji se oslanjaju na njegove mape i pretrage.

Iz Google-a navode da se lokacija koristi kako bi se unapredio svakodnevni život korisnika.

Da bi Google prestao da čuva lokacije, korisnici mogu da isključe “Web and App Acitvity” podešavanje, koje beleži različite informacije iz Google-ovih aplikacja i vebsajtova na Google nalogu. To bi, kako navode iz ove kompanije, onemogućilo da se bilo koja aktivnost čuva na Google nalogu.

Lokacije mogu biti ručno obrisane, jedna po jedna.

15/08/2018 15:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga