Na današnji dan preminuo Jovan Jovanović Zmaj

14/06/2017 09:23

Na današnji dan preminuo Jovan Jovanović Zmaj

Na današnji dan, 14. juna 1904. godine, u Sremskoj Kamenici, preminuo je jedan od najpoznatijih srpskih pesnika, Jovan Jovanović Zmaj.

Rođen je u Novom Sadu, 24. novembra 1833. godine, u staroj i poštovanoj porodici. Osnovnu školu je pohađao u Novom Sadu, kada se i zainteresovao za srpske narodne pesme

Posle srednje škole u Bratislavi, nastavio je studije prava, prena želji oca, u Budimpešti, Pragu i Beču, nakon čega se vraća u rodni Novi Sad i postaje službenik u novosadskom magistratu, gde je upoznao i svoju buduću suprugu Ružu Ličanin.

Nakon što je objavio svoju najpoznatiju zbirku pesama “Đulići” (od turske reči Gul što znači ruža”, u potpunosti se posvetio svom književnom radu. Ubrzo pokrenuo je i književni časopis “Javor” i satirični list “Komarac”.

U Budimpeštu se preselio 1838. godine, sa ciljem da završi studije medicine, a 1864. godine pokrenuo je satirični list Zmaj, čiji je naziv igra reči, pošto je 3. maj bio datum održavanja Majske skupštine 1848. godine. Upravo je ovo bio i njegov novi nadimak, odnosno nerazdvojni deo njegovog imena – Jovan Jovanović (čika Jova) Zmaj.

Nakon završenih studija medicine, 1870. godine vraća se u Novi Sad kako bi radio kao lekar. Međutim, ubrzo se desila velika porodična tragedija – njegova deca i žena pomrli su od tuberkuloze. Iz ove tragedije proizašla je zbirka elegičnih pesama “Đulići uveoci”.

Jovan Jovanović Zmaj je bio prvi srpski pisac koji je pisao poeziju za decu, po čemu je i ostao upamćen u najvećoj meri. Od 1880. godine izdaje dečji list “Neven” – najbolji srpski dečji list.

Više o životu i delima jednog od najpoznatijih srpskih pesnika – Jovana Jovanovića Zmaja pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

14/06/2017 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga