Čitanjem do promena u telu

16/02/2015 16:28

Čitanjem do promena u telu

Dok čitamo naš mozak “doživljava” promene koje je moguće izmeriti i ispratiti. Te aktivnosti traju i do pet sati nakon prestanka čitanja, a imaju veoma pozitivan efekat na mozak.

Na američkom univerzitetu Emori naučnici su došli do saznanja da čitanje knjiga osnažuje veze između moždanih ćelija i na taj način dolazi do trajnih neuroloških promena. Ova aktivnost izaziva u mozgu slično stanje kao što je mišićno pamćenje.

Ove promene, koje se dešavaju mozgu dok čitamo, odvijaju se u delu koji je zadužen za jezik, odnosno u levom temporalom korteksu. U ovoj zoni neuroni su povezani sa podsticanje svesti da misli da radi nešto što zapravo ne radi. Ovaj fenomen naziva se simulirana spoznaja.

Ovakva aktivnost mozga je veoma bitna jer se na taj način aktiviraju neuroni. Na primer, kada mi samo zamislimo da trčimo, mozak aktivira neurone koji su povezani sa trčanjem.

Zahvaljujući istraživanju, na čijem je čelu bio profesor neurologije Gregori Berns, došlo se do saznanja da je moguće dokazati da čovek zaista može da se poistoveti sa likom iz knjige koju čita. Osim što možemo da empatišemo sa nekim od likova u knjiti, naučnici su sada dokazali da se i na biološkom nivou, u našem telu, dešavaju promene.

Neurološke promene koje se dešavaju kada čitamo povezane su sa telesnim osećajem i sistemom pokreta. To je razlog zbog kojeg mi bukvalno možemo da “budemo u koži” nekog lika i da osećamo ono što on oseća i radi.

Izvor: Nacionalna geografija

16/02/2015 16:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga