Na današnji dan rođen Jovan Sterija Popović

13/01/2017 09:14

Na današnji dan rođen Jovan Sterija Popović

Na današnji dan, 13. januara 1806. godine, u Vršcu je rođen srpski pisac, komediograf, pedagog, lingvista, jedan od najznačajnijih ličnosti u srpskoj kulturi, Jovan Sterija Popović.

sterijaRođen je u Vršcu, u trgovačkoj porodici. Svoje obrazovanje je sticao u Vršcu, Temišvaru i Pešti, da bi studije prava završio u Kežmarku.

Jedno vreme radio je kao advokat u rodnom Vršcu, ali je svoju advokatsku karijeru prekinuo zbog radnog mesta profesora na Liceju u Kragujevcu.

Nakon ovog posla, postao je načelnik Ministarstva prosvete, a za u tom periodu veoma dobro je iskoristio svoju poziciju, pa je pomogao i inicirao osnivanje velikog broja kulturnih institucija, među kojima su Akademija nauka, Narodna biblioteka i Narodni muzej u Beograd.

Ostao je poznat kao komediograf, a njegove komedije predstavljaju neke od najboljih dela srpske književnosti uopšte.

U komedijama koje je pisao kritikovao je društvo, ismevao različite crte karaktera ljudi tog vremena, kao i pomodarstvo određenog sloja društva.

Njegova najpoznatija dela su: “Kir Janja”, “Pokondirena tikva”, “Smrt Stefana Dečanskog”…

Više o životu i stvaralaštvu jednog od najboljih dramskih pisaca u srpskoj istoriji, Jovana Sterije Popovića, pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

13/01/2017 09:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga