Sateliti snimili razdvajanje leda na Arktiku

25/07/2020 13:27

Sateliti snimili razdvajanje leda na Arktiku

Svetski mediji kao udarnu vest sa podnaslovom “Nemamo vremena” javljaju novo odvajanje leda na Arktiku što je poražavajuća činjenica u bici sa posledicima globalnog zagrevanja.

Naime kompanija koja se bavi posmatranjem Zemlje objavila je nove fotografije polomljenog leda ledene police Milne na Arktiku. Ledena platforma, koja se nalazi na severu kanadskih ostrva Elsmir, razdvojila se 30. ili 31 jula i formirala blok veličine 80 kvadratnih kilometara. Do 3. avgusta ova santa leda ili sad ledeno ostrvo je puklo na dva dela, koja su otplutala u Severni ledeni okean.

Ledene police su plutajući frontovi koji su odneli zemlju u more. Elsmir ostrva su ograničavale šitoke police koje su se sada stopile u jednu celinu. Na početku 20. veka, bile su površine 8 600 kvadratnih kilometara, ali krajem milenijuma globalno zagrevanje smanjilo je plutajući ledeni pokrivač na svega 1 050 kvadratnih kilometara. Naredne 2003., 2008., 2011.,2012., i sad – 2020., led se raspadao, te je sad stanje ploče takvo da je manja od 500 kadratnih kilometara.

Površina ledene police Milne je sad svega 106 kilometara kvadratnih.

Fotogragrafije leda na Arktiku snimila je kompanija Kalifornija Planet sa dva satelita,  slike snimljene pre – 26. jula i posle prelamanja leda – 31. jula, pokazuju jasne razlike i tok dešavanja.

Zanimljivo je da su površinu police prekrila brojna jezerca, doduše voda na tom mestu može biti problematična za ledene platforme- ako ispuni pukotine u ledu, brže će se otvoriti, voda će pritisnuti pukotine i dovesti ih do dna police- process poznat kao hidrofaktura, koja će oslabiti ledenu policu.

Milne je inače ostatak grandiozne Arktičke ledene strukture, a fotografija od 6. avgusta sa evropskog satelita Sentinel-1 pokazuje delove koji su odlutali i kako sad izgleda sve manja Milne.

izvor: BBC news

25/07/2020 13:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga