10 životnih navika starih Rimljana!

31/08/2020 15:12

10 životnih navika starih Rimljana!

Prali su rublje urinom, pili krv gladijatora, ali opet žene su i tad podebljavale obrve i farbale kosu.

Stari Rimljani bili su samo ljudi kao i mi. Živeli su u prilično uređenoj civilizaciji ali ljudska kultutra, a i psiha bila je na nižem stupnju razvoja nego gde je sada. Opet su živeli nekim smislenim životima ali sa nama bizarnim običajima, koji su tada bili popularni

Prali su rublje u sopstvenom urinu

Verujući da amonijak iz urina uklanja fleke praktikovali su ovu metodu deterdžentacije.

Vreme je za njih bilo relativan pojam

Mnogi Rimljani bili su zavisnici od sunca. Njihovih 12 dnevnih sati počinjalo je ranom zorom a noćnih zalaskom sunca. Sat je leti mogao trajati i 77 minuta a zimi 44 minuta. Bili su fleksibilni po pitanju vremena.

Pili su krv gladiatora

Verovali su da ispijanjem krvi gladijatora mogu dobiti njihovu snagu i vitalnost. Posebni postupci prikupljanja krvi nakon borbe opisalo je nekoliko autora a gladijatorska krv se čuvala i kao lek i koristila u medicinske svrhe, verujući da je lekovita.

Žene su bojile kosu

Obojena ženska kosa prvo je bila znak da se žena bavi najstarijim zanatom na svetu. Potom su se bojile samo perike. Žena cara klaudija- Valerija Mesalina bila je začetnik ovog trenda kako je sama obojila kosu, potom je plemstvo počelo da farba kosu.

Samo su bogati nosili ljubičasto

Za siromašne su bile rezervisane nijanse sive, braon i krem, proste boje a bogatstvo se poznavalo prema složenim bojama kojima su se morali dodavati uvozni sastojci da bi se dobile- crvena, ljubičasta i zelena.

Imali su protetička pomagala

U mnogim grobnicama na ovim prostorima i iz vremena starorimskog carstva nađene su proteze i zubni implanti. Veruje se da je to tad bio odraz snage, raskoša i bogatstva više nego samo praktično pomagalo.

Nisu svi umirali mladi

Iako je ustanovljeno da je prosečan vek starorimskog žitelja 25 godina što je jako malo, ipak su neki Rimljani doživeli i dupoku starost. Ova statistika je takva samo zbog visokog mortaliteta porodilja i beba pri rođenju.

Spojene obrve su bile znak inteligencije

Guste i spojene obrve smatrane su znakom visoke inteligencije pa su Rimljanke stavljale umetke od kozije dlake i dodatno bojile i crtale obrve poput današnjih žena, ali one da bi istakle svoju pamet i prodornost.

Povraćali su na gozbma

Bili su poznati hedonisti. Čak i Seneka u delima spominje kako bi se na gozbama opijali i prejedali, te su onda izazivali povraćanje da bi ponovili postupak i nastavili da uživaju u jelu i piću.

31/08/2020 15:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga