Na današnji dan preminuo Dostojevski

09/02/2017 09:40

Na današnji dan preminuo Dostojevski

Na današnji dan, 9. februara 1881. godine, preminuo je jedan od najbitnijih stvaralaca u istoriji književnosti, ruski pisac Fjodor Mihajlovič Dostojevski.

Rođen je 11. novembra 1821. godine u Moskvi kao drugi od sedmoro dece Mihaila i Marije Dostojevski. Ubrzo posle smrti njegove majke, kada je imao 16 godina zajedno sa bratom poslat je u Vojnu akademiju u Sankt Peterburgu. Dve godine kasnije preminuo im je i otac.

Počeo je da piše u svojim dvadesetim godinama, a svoj prvi roman objavio je 1846. godine – “Bedni ljudi”. Ovaj roman dobio je odlične kritike. Ubrzo posle objavljivanja prvog romana Dostojevski je uhapšen i zatvoren 23. aprila 1849. godine pod optužbom da je učestvovao u revolucionalnim aktivnostima protiv Cara Nikolaja I.

Pročitajte najznanimljivije citate Fjodora Dostojevskog!

Iste godine optužen je na smrt streljanjem, a nakon lažnog streljanja pomilovan je i upućen na prisilni rad u Sibir, gde je bio četiri godine. Iako za to vreme nije pisao, robija mu je bila veliki izvor inspiracije.

“Koliko li sam izneo s robije narodnih tipova, karaktera! Saživeo sam se sa njima i zato, čini mi se, da ih dobro poznajem. Koliko li istorija skitnica i razbojnika i uopšte sveg crnog, tužnog života. Biće dovoljno za cele tomove”– rekao je Dostojevski.

Posle robije pisao je knjigu za knjigom, a među njegovim najznačajnijim delima nalaze se: “Zapisi iz mrtvog doma”, “Poniženi i uvređeni”, “Zapisi iz podzemlja”, “Zločin i kazna”, “Idiot”, “Mladić”, “Braća Karamazovi”.

Više o životu čoveka koji je dobro upoznao ljudsku prirodu i koji je napisao neka od najznačajnijih dela u književnosti – Fjodora Mihajloviča Dostojevskog pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

09/02/2017 09:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga