Načini na koje uništavamo planetu

18/04/2018 15:38

Načini na koje uništavamo planetu

Ljudi su jedina vrsta na planeti koja zagađuje i uništava svesno svoje stanište. Svakodnevno, na razne načine nanosimo štetu prirodi i polako uništavamo planetu.

Kako je reka u Mumbaju obojila pse u plavo?

Indija, nacija boja broji veliki broj fabrika za proizvodnju boja. Jedna od fabrika zatvorena je prošle godine, zbog prosipanja otrovnih materija u reku Kasadi. Pitali su se šta ih je odalo, koji su dokazi protiv njih. Lokalni stanovnici su posumnjali kada su ugledali plave pse kako tumaraju ulicama.

Lepak uništava okeane

Dečiju kreativnost treba negovati, a ponekad u nju treba i ulagati. Velike količine lepka, šljokica, boja i četkica, roditelji uzimaju kako bi zadovoljili dečije želje i potrebe. Ta ista količina lepka i šljokica, uništava životnu sredinu, malo po malo. Lepak je napravljen od mikroplastike, koja ima gadnu naviku da pronađe svoj put u prirodno okruženje. Najgori slučaj je kada dospe do okeana, gde postaje hrana za ribe, koja na kraju završi u tanjiru.

Eutanazija

Eutanazijom ljubimaca, može doći do trovanja drugih životinja. Ukoliko životinja dođe u kontak sa ostacima uspavane životinje, mogućnost trovanja je velika. Naime, pentobarbital, derivat barbiturne kiseline, koji se koristi prilikom eutanazije je otrovan.

Lekovi utiču na ponašanje životinja

Gde završavaju neiskorišćeni lekovi? U smeću, kanalizaciji? Naučnici su zabrinuti količinom bačenih, a ne uništenih lekova. Gde na kraju završavaju ti lekovi? Najčešće nađu svoj put do prirode, kao i do životinja. Upotreba lekova kroz ishranu kod životinja može dovesti do raznih oboljenja, kao i smrti. Zabeleženi su i primeri agresivnog ponašanja, nakon konzumiranja antidepresiva i ostalih lekova za smirenje.

18/04/2018 15:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga