Najopasnije plaže na svetu

22/12/2020 11:30

Najopasnije plaže na svetu

Ovo su plaže koje koje nikako nisu preporučljive za odmor, uživanje ili plivanje, osim ako ne želite da sretnete ajkulu dok plivate, ujede otrovni pauk ili juri morski krokodil.

Severna Australija i Queenslend

Svake godine od aprila do oktobra na plažama severne Australije skupljaju se rojevi meduza poznatih kao morske ose. Ove meduze su izuzetno otrovne. One momentalno ošamute plen. Kao da to nije dovoljno njihov užasni otrov izaziva veoma jake bolove u telu žrtve. U sebi jedna meduza sadrži toliku koncentraciju otrova dovoljnu da usmrti 30 ljudi, a smrt može da usledi i posle samo tri minuta – najčešće od srčanog udara.

Od 1983. godine ova meduza je odgovorna čak za najmanje 70 smrtnih slučajeva. Na svu sreću protivotrov je veoma dostupan i banalan – sirće! tako svaka australijska plaža ima zalihe ove tekućine u slučaju povreda nanete od morske ose kako bi se moglo brzo reagovati.

Praia de Boa Viagem, Brasil

Ova plaža je poznato kupalište više od pola veka. Opasna postaje tek ranih 1990-ih godina i to zbog pojave velikih belih ajkula. Ajkule su se pojavile u blizini plaže odjednom i tako su i počele da vrebaju ljude kako bi se njima hranili. 

Kupanje na ovoj plaži je već 30 godina zabranjeno a zabeleženo je čak 50 napada od kojih je 19 bilo smrtonosno. Ekolozi za pojavu i ovakvo ponašanje belih morskih pasa okrivljuju isključivo ljude, naročito veoma neodgovorne ribare koji su decenijama uništavali njeno prirodno stanište i naterali grabljivca da se hrani na obali.

Hanakapiai, Hawai

Ovde vas neće dograbiti morski pas niti otrovne meduze, ali na ulazu u plažu stoji znak da je „tihi ubica“ samo u prethodnih par godina odneo 82 života. Plaža izgleda rajski mirno, retko kad površinu krase veliki valovi koji očigledno upozoravaju na jaku struju. 

Ono što je smrtonosno na ovoj plaži su podzemene struje, veoma jake. Još gore je što često prividni mir uliva sigurnost turistima i privlači ih da pokvare mir vode bez obzira na upozorenja kojima ne veruju.

22/12/2020 11:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga