Naučnici na korak do rešenja drevnih misterija?

07/06/2018 16:54

Naučnici na korak do rešenja drevnih misterija?

Naučnici bi uskoro mogli doći do rešenja ovih drevnih misterija. 

Iako mnoge tajne u sferi arheologije nisu otkrivene, arhelozi smatraju da će uskoro doći do odgovora, bar kada su ove tajne u pitanju.

Do istine uz pomoć moderne tehnologije

Naučnici 21. vek nazivaju novim dobom istraživanja, zbog prednosti poznate kao moderna tehnologija.

Otkrivanje grobnice Aleksandra Velikog

Tehnika georadar omogućava arhelozima da “zavire” pod zemlju i otkriju šta se tamo nalazi bez iskopavanja. Uz pomoć satelita mogla bi da se istraži velika površina zemljišta i pretpostavlja se da će uskoro biti otkriti grobnica čuvenog vođe.

Grobnica prvog kineskog cara

Poznata je lokacija grobnice Ćin Ši Huanga, koja je okružena terakota radnicima u Si’anu. U čemu je onda problem? Naime, postoji veliki rizik od potencijalnog oštećenja predmeta koji se nalaze unutar grobnice, skoro 2.000 godina.

Arheolozi smatraju da će uređaji poput georadara i magnetometara moći da otkriju šta se krije unutra.

Dešifrovanje jezika Minojaca

Pre više od jednog veka, otkrivena je drevna civilizacija Minojaca na Mediteranu, ali stručnjaci još uvek nisu uspeli da dešifruju Linearno A pismo. Postoji nekoliko hiljada primeraka ovog pisma, a naučnici će pokušati da ga dešifruju pomoću kognitivnog sistema IBM Watson.

Objašnjenje Naska linija

Svrha Naska linija, odnosno geoglifa u Peruu i dalje je nepoznata. Kako bi napokon razumeli ovu pojavu, naučnici će probati da kompjuterski analiziraju seriju geografskih i arheoloških podataka

07/06/2018 16:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga