Ova mesta arheolozi žele dodatno da istraže!

16/08/2018 14:47

Ova mesta arheolozi žele dodatno da istraže!

Ova mesta su “večite misterije”. Šta se to krije u ovim područjima, koja toliko privlače naučnike?

Poznata mesta ispunjena su ostacima i skeletima i zbog toga privlače veliku pažnju arheologa i naučnika.

Pompeja

Pompeja je područje stalnih i brojnih arheoloških istraživanja.

Erupcija planine Vezuv, uništila je 79. godine je veći deo Pompeje. Tela stanovnika pokrivena su sa 6 metara pepela, koji je padao najmanje 15 cm po času. Nakon raspada, ostale su kosti u šupljinama. Jedan od ranih istraživača Đuzepe Fioreli, razvio je tehniku punjenja šupljina gipsom, i iskopavanja oko tela, ostavljajući ih tamo gde su se nalazila u trenutku smrti.

Jezero skeleta

Glacijalno jezero prepuno ljudskih skeleta otkrio je, 1943. godine šumar u Indiji. Jezero Rupkand se nalazi na 5.028 m iznad nivoa mora na Himalajima.

Nakon istraživanja otkriveno je da kosti datiraju iz 850.godine i da je reč o grupi putnika koju je zahvatila opasna oluja i da su stradali usled ledenih kugli prečnika 23 centimetra.

Dimljene mumije

Tradicija u selu Koke, na Papua Novoj Gvineji, nalaže da se mrtvi dime na niskoj temperaturi 30 dana i da se potom na njih stavlja crvena glina. Naime, zahvaljujući ovom procesu sprečavaju se bakterije i propadanja, samim tim leševi ostaju u izvornom stanju generacijama.

Mont Everest

Šta Mont Everest čini strašnim? Niske temperature, visina, odroni i lavine! Ova planina je odnela najviše života, a prema istraživanju BBC-ija, oko 200 tela počiva na vrhu planine.

Nagomilane kosti u El Končalitu

Neobična sahranjivanja vezana su za arheološki lokalitet poznat kao El Končalito u meksičkoj državi Južna Donja Kalifornija. Naime, prema podacima, pre 2.300 godina 57 tela ostavljeno je u plitkim grobovima obloženim školjkama. Pojedini ostaci su otkriveni netaknuti, dok je veliki broj bio raskomadan. Prema tradiciji, stanovnici El Končalita su sahranjivali svoje mrtve netaknute, a kasnije ih iskopavali i delili skelet na pola u struku. Zatim bi donju polovinu stavljali na gornju. Tradicija je povezana sa verom da mrtvi mogu da se vrate u život.

16/08/2018 14:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga