Ptica sa muzičkim ukusom

05/11/2014 13:03

Ptica sa muzičkim ukusom

Naučnici su otkrili da su drozdovi ptice koje pevaju u “harmonijskim serijama”, prijatnim i skladnim tonovima koji se uglavnom koriste u muzici.

Proučavanjem ovih ptica i načina na koji pevaju, stručnjaci smatraju da će saznati koliko muzika zavisi od biologije i porekla, a koliko od kulture.

Harmonijske serije zasnivaju se na jednoj osnovnoj noti, a prate ih varijacije u visini tona te originalne note.

Naučnici su saznali da oko 70 odsto ptica koristi ovaj šablon. Mužjaci drozda (Catharus guttatus) pevaju od šest do deset vrsta pesama, često visokih tonova i brzog ritma.

Emili Dulitl, kompozitor na Korniš fakultetu Umetnosti u Sijetlu i Tukamza Fič, biolog na Bečkom Univerzitetu, analizirali su 144 tipa pesama mužjaka drozda.

Doktorka Dulitl je rekla da su nakon usporenog puštanja pesama uspeli da čuju harmonijske serije, a statističari su analizirali izbor visine tona u pesmi. Oni veruju da ženke drozdova biraju partnera prema harmonijskim sposobnostima, ili prema jednostavnijim kombinacijama tonova.

Naučnici smatraju da ljudi dele svoju sklonost ka muzici sa drugim vrstama, te da postoji nešto u nama što nam čini određene kombinacije tonova privlačnim.

05/11/2014 13:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga