Kada je nastao superlepak?

02/03/2015 17:50

Kada je nastao superlepak?

Super lepak je toliko koristan pronalazak da je pronađen – čak dva puta!

Ovaj izuzetno koristan izum prvi put je otkriven 1942. godine kada je Hari Kuver pokušao da napravi nišan za pištolj po uzoru na onaj koji su imali vojnici u toku Drugog svetskog rata.

S obzirom na to da mu u tom projektu na kojem je radio nije koristio, Kuver je potpuno zaboravio na formulu do koje je došao iako je ta smesa brzo i lako lepila predmete i imala je potencijal koji je Kuveru mogao doneti puno novca.

Međutim, devet godina kasnije, 1951. godine, kada je radio za “Istman Kodak” doktor Kuver je nadgledao projekat toplotnog otpora na kojem je radio i Fred Džojner, koji je u jednom trenutku iskoristio ponovo otkriveni superlepak.

Spajajući dve refraktometarske prizme, isprobao je smesu do koje je došao. Tek tada je Kuver uvideo potencijal tog proizvoda koji ima sposobnost da brzo zalepi predmete od različitih materijala.

Na tržištu se superlepak pronašao tek 1958. godine, ali je prvobitno ovaj prozvod nosio ime “Istman#910” koji je nametnula kompanija “Istman Kodak”, ali je ubzo preimenovan u “Superlepak”.

Izvor: Nacionalna geografija

02/03/2015 17:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga