Trojanski konj

23/04/2018 16:21

Trojanski konj

Najpoznatiji konj na svetu je Trojanski konj, a legenda o njemu stara je oko tri hiljade godine, potiče iz grčke mitologije i pojam je koji i danas koristimo. 

Izraz trojanski konj, koristimo kada želimo da označimo nekog ko na lukav način želi da se uvuče u društvo, kako bi ga oslabio i uništio.

Trojanski konj vezan je za legendu o Trojanskom ratu između Grka i Trojanaca. Nakon desetogodišnje neuspele opsade Troje, koja je iznela veliki broj žrtava, sa obe strane, Grci odlučuju da se posluže lukavstvom.

Sagradili su velikog konja od drveta, u čiju unutrašnjost je mogao da stane veliki broj ljudi, po nekim legendama čak tri hiljade vojnika. Pod zidinama Troje, jednog jutra osvanula je ova čudna naprava, a na njoj je pisalo “Za svoj srećan povratak u domovinu, ovog konja Grci posvećuju boginji Atini, kao dar”. Zatim su, pre nego što su se ukrcali na svoje lađe, popalili logore oko Troje i sa celom flotom, navodno krenuli ka Grčkoj, stigavši do Teneda, gde su stali.

Utroba konja, te čudne naprave krila je najhrabrije ratnike, koje je Odisej lično odabrao. Grci su smatrali da će zbuniti i ubediti Trojance, ali je ipak postojao strah u njima od rizika, da će Trojanci zapaliti konja, zajedno sa grčkim vojnicima. Najmudriji Trojanci predlagali su da se konj uništi, ali uzalud, na kraju je završio unutar zidina Troje. Trojanci opijeni od sreće jer je opsada gotova, slavili su celu noć.

U toku noći, kada su se Trojanci umirili i opustili, iz utrobe konja pohrlili su grčki junaci, jedan po jedan. Lomeći otpor iznutra, u isto vreme jedan od vojnika popeo se na zidine i bakljom signalizirao floti da krene i izvrši napad spolja. Na taj način savladana je opsada, a Troja do temelja srušena. Najviše zasluga za to imao je Trojanski konj.

U jezicima se koristi i fraza danajski dar – Danajci ili Grci – kao poklon koji donosi zlu sreću ili poklon sa izdajničkim namerama.

23/04/2018 16:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga