Istraživanje: 9 od 10 korisnika ne krije lične podatke

23/06/2021 16:47

Istraživanje: 9 od 10 korisnika ne krije lične podatke

Istraživanje kompanije Kasperski Lab pokazalo je da 88 odsto korisnika svoje lične podatke čuva na digitalnim uređajima. A to je posledica želje da im se omoguće određeni sadržaji sa interneta. Uređaji koji su skladište podataka su uglavnom nezaštićeni, te je lako saznati sve o korisniku uređaja, a i olakšava se sajber kriminalcima pristup osetljivim informacijama.

Studija je pokazala da gotovo polovina (48%) korisnika na telefonima, računarima, laptopovima… čuva lozinke za svoje e-adrese, brojeve računa i podatke za prijavu. Više od četvrtine (28%) uređaje koristi za čuvanje finansijskih podataka, uključujući bankovne podatke, plaćanje akreditive i PIN kodove.

Pametni telefoni su najpopularniji uređaj na kojem se čuvaju privatni podaci – uključujući e-poruke, kontakt podatke i osetljive informacije – za 9 od 10 ispitanika (87%), a slede računari (84%) i tableti (76%). Međutim, uprkos povećanju skladištenja ličnih podataka na digitalnim uređajima, 2 od 5 (17%) korisnika tableta i dalje priznaju da nemaju ni zaštitu lozinkom ni bilo kakvo bezbednosno rešenje za svoj uređaj, što takođe važi za 13% korisnika pametnih telefona i 3% korisnika računara.

Istraživanje je pokazalo i da samo 8% korisnika odmah briše privatne informacije sa svojih uređaja, a samo dvoje od njih petoro (17%) kreira mape zaštićene lozinkom za svoje lične i osetljive podatke. Svega 7% šifrira podatke, dok četvrtina (27%) korisnika veruje da uopšte nemaju poverljive informacije, uprkos činjenici da skoro svi korisnici na svojim uređajima čuvaju lozinke, istoriju pretraga, liste kontakata, poruke…

možda vas zanima i: Spisak najgorih lozinki: Da li je i Vaša tu?

– Korišćenjem digitalnih uređaja koji su suštinski povezani sa našim oflajn svetom, potrošači bez ikakvog razmišljanja poveravaju više informacija svojim pametnim telefonima, tabletima i računarima. Ova promena u načinu života nije nužno dovela do promene u načinu razmišljanja, s tim što se sigurnost ovih informacija često previđa u korist jednostavnosti pristupa i pogodnosti. Zaštita vaših poverljivih podataka i mobilnih uređaja bezbednosnim rešenjima i lozinkama je od suštinske važnosti da bi sajber kriminalci bili na hladnom, a vaši lični podaci ostali privatni  – rekao je Viktor Iablokov, šef mobilne proizvode u kompaniji Kasperski Lab.

Da bi se osiguralo da se digitalni prijatelj ne pretvori u digitalnog neprijatelja, Kasperski Lab preporučuje ljudima da uvek postave jake lozinke za uređaje i za svoje mrežne naloge. Takođe iz kompanije savetuju, da korisnik dobro razmisli pre preuzimanja aplikacija ili sadržaja sa weba kome i koje podatke ostavlja.

 

 

23/06/2021 16:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga