Gde provesti leto?

03/08/2021 15:52

Gde provesti leto?

Jedna od atrakcija Bosne i Hercegovine jesu i Japodska ostrva nadomak Bihaća u mestu Račić. Ovo predivno mesto nalazi se uz samo granicu sa Hrvatskom, a ade su međusobno povezane drvenim mostićima i graniče se sa Nacionalnim parkom Una. Ovo je inače jedan od tri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini. Pripada Unsko-koranskoj visoravni i obuhvata doline reka Une i Unce.

Japodi su ilirsko pleme koji su naseljavali prostore između reka Kupe i Une. Pet rečnih ostrva i okruženi rukavcima Une smešteno je u Japodsku dolinu. Danas je to raj na zemlji, ali je do pre 10 godina sve bilo obraslo trnjem. Oko tri decenije taj deo niko nije ni čistio, a onda su članovi “Una Akva centra” rešili da održe prvu rafting aktivnost i to 2008. godine.

Danas se na tom lokalitetu turistima nude rafitng, kajak, ronjenje, planinarenje, ali i foto safari džipovima. Ono što je najinteresantnije gostima, posebno mlađoj populaciji je autentična Japodska kuća na drvetu. A na samo 40-ak kilometara nalazi se i Nacionalni park Plitvička jezera.  Ovaj turistički centar ima i veliki prostor za kampovanje, ali i male luksuzne drvene bungalove. Za one koji nisu toliki avanturisti mogu noćiti  i u apartmanima ili vikendicama.

saznajte još i Koje to ostrvo možemo posetiti samo jednom godišnje?

Za one koji žele bliže da provedu raspust mogu vreme da iskoriste i na ostrvu Ko-Čang, ali u Srbiji. Ovo domaće “tajlandsko” ostrvo se nalazi blizu Sremskih Karlovaca. Do ostrva se dolazi čamcima. Inače, lokalno stanovništvo ovo ostrvo zovu još i Majmunsko ili Karlovačko ostrvo i Dunavski Maldivi…

I ovde se može kampovati i uživati u prirodi i lepoti dunavskog peska. Kako nema redara i radnika, svaki posetilac je dužan da skloni đubre za sobom i ne uništava ovaj jedinstveni dragulj prirode.

03/08/2021 15:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga