Kraj sveta – Australija

05/01/2021 15:05

Kraj sveta – Australija

Svet nema kraj i početak jer je cilindričan ili okrugao ali ipak neki predeli zaista deluju kao sama ivica i kraj. Zbog svoje neobičnosti slute na neke sasvim druge oblike nego na ostatak naše planete pa ih je najlakše imenovati nekim krajem pa i sveta. Ova visoravan zaista deluje kao put do nekog kraja a potom i provalija kojom se završava zaista deluje kao sam kraj.

Na samom jugu egzotične i neobične zemlje neverovatnih kontrasta – Australije, prostire se jedna od retkih krečnjačkih pustinja, Nularbor. Nularbor je najveći komad krečnjaka na svetu i čini ga 270.000 kvadratnih kilometara ovog plemenitog materijala, što zauzima 1000 kilometara prostora gledano od istoka prema zapadu zemlje.

Kroz ovo neverovatno ravno područje prelazi i pruga koja ide 483 kilometara u potpuno ravnoj liniji. Ploča se čini zastrašujuće ravnom, no kiša je ipak napravila nekoliko udubljenja, pećina  i useka.  To ne narušava prividnu perfektnu ravninu područija kome izgleda kao da kraja nema. Sam materijal, krečnjak doprinosi prizoru nestvarne ravnine i beskrajne. Na ovoj ploči čak nema ni rastinja niti drveća a završava se provalijom poznatom kao kraj sveta – Bunda liticima. 

Bunda liticima je pronor dužine oko 200 kilometara, a dubina joj varira od 60 do 120 metara. 

Ova atrakcija je još samo jedna nesvakidašnja i neverovatna slika isto tako nestvarne prirode Australije.

05/01/2021 15:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga