Na današnji dan preminuo Dušan Vasiljev

27/03/2017 09:30

Na današnji dan preminuo Dušan Vasiljev

Na današnji dan, 27. marta 1924. godine preminuo je srpski pesnik, romanopisac, dramturg i jedan od najznačajnijih srpskih predstavnika ekspresionizma, Dušan Vasiljev.

Rođen je 19. jula 1900. godine u Velikoj Kikindi, koja je tada pripadala Austrougarskoj. Osnovnu školu je pohađao u rodnoj Kikindi, da bi srednju upisao u Temišvaru, gde se cela njegova porodica preselila.

Kada je počeo Prvi svetski rat njegov otac je poslat na front, pa je Dušan morao da brine o svojim sestrama i braći. U isto vreme pohađao je školu i radio kao pisar, da bi 1917. godine i sam pristupio vojsci.

Poslat je na front na reci Pjavi u Italiji, a kada se vratio u Temišvar počeo je da radi za srpsku vojsku kao pisar i tumač, a zatim i kao delovođa.

Osnovao je književni krug “Kolo mladih Srba” i list “Sloga”. Iz Temišvara se preselio u Beograd, gde je upisao Filozofski fakultet i počeo da uređuje raznovrsne književne listove, kao što su “Sloga” i “Dan”.

Dušan Vasiljev se istakao pesmom “Čovek peva posle rata” koja je objavljena u listu “Misao” 1920. godine. Iako je napisao više od 300 pesama, nikada nije objavio nijednu knjigu poezije.

Više o životu i stvaralaštvu Dušava Vasiljeva pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

27/03/2017 09:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga