Pčele – inteligentni insekti

17/11/2016 16:39

Pčele – inteligentni insekti

Istraživanja koja su sprovedena na Univerzitetu nauke u Tuluzu (Francuska) pokazala su da pčele imaju mogućnost apstraktnog razmišljanja.

Pčele umeju da računaju i da prepoznaju lica, a pored toga imaju odličan vid i izuzetno pamćenje!

Naučnici su uspeli da dokažu da se pčele ne rukovode samo instinktom, već da svoje ponašanje prilagođavaju u zavisnosti od okruženja i prethodnog iskustva.

Šta je zajedničko majmunima, ljudima i pčelama?

Istraživanje je sprovedeno u prirodi gde su pčele pokazale da su pored ljudi i majmuna, i one vrsta koja povezuje razne elemente.

pcela-cvet

Pčele su inteligentni insekti koji se ne rukovode samo svojim instiktom

Mlada naučnica iz Francuske, koja je za svoj rad o ovim insektima dobila L’Oreal-Unesko nagradu za žene u nauci, namerava da nastavi istraživanje u nekoliko smerova, sa ciljem da otkrije kako mozak kod pčela funkcioniše.

Pored toga, Averges-Veber želi da otkrije da li pčele imaju efektivniju metodu tretiranja informacija od ljudskog mozga i da li je moguće da jedan isti neurom može da se koristi za obavljanje različitih funkcija. Zanimljivo je pitanje – kako pčele uspevaju da obave kompleksne radnje sa samo milion neurona? S obzirom da čovek ima 100 milijardi neurona, ovo je jako mali broj neurona.

Istraživanje o pčelama, na čijem je čelu Averges-Veber može pomoći da se bolje razume rad ljudskog mozga, kao i da se pomogne razvoj veštačke inteligencije.

Pčele – ugrožena vrsta

Cilj ovog istraživanja, iako nije realizovan u okviru doktorske teze, jeste i da se obrati pažnja na pčele kao vrstu koja je ugrožena. Toksični pesticidi ne ubijaju pčele direktno, ali pesticidi negativno utiču na nervni sistem pčela.

“Njihovo pamćenje slabi, one se gube u prostoru i prestaju da razlikuju mirise”, rekla je naučnica.

Početkom 20. veka objavljene su prve studije o pčelama. Austrijski etolog Karl fon Friš, koji je dobio Nobelovu nagradu, otkrio je “jezik pčela”. Pčele kada žele da ukažu na izvor hrane drugim jedinkama izvode suptilan ples. Pored toga, fon Friš je dokazao i da pčele umeju da razlikuju boje!

17/11/2016 16:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga