Sazvežđe “Južna Riba”

02/07/2020 12:01

Sazvežđe “Južna Riba”

Sazvežđe Južna Riba ili Piscis Australis dobilo je ime po latinskom nazivu za jug, a dovodi se u vezu sa južnom hemisverom i Australijom.

Poznato je da su drevni narodi voleli mitove i da su sve objašnjavali kroz mitološka predanja, a naročito njima tad neobjašnjive i daleke zvezde. 

Tako je sazvežđe Južne Ribe za antičke Grke simbolizovalo ribu koja pije vodu iz krčaga susednog sazvežđa Vodolije. Verovalo se da riba pije sve vode kako bi spasila svet od poplava.

Za drevne Egipćane ova konstelacija je ovekovečeno morsko biće koje je večno u zvezdama kako je spasilo život boginje Izide.

Vavilonci su sazvežđe zapravo i smatrali- ribom u Mečnom putu. Riba povezana je sa mitom o sirijskoj boginji plodnosti Atargatis- nakon što je upala u reku Eufrat, riba je hrabro spašava od sigurne smrti. Nakon spašavanja Atargatis iz poštovanja i zahvalnosti kažnjava svakog ko bi se usudio da ubije i jede ribu, koja i sama dobija status božanstva.

Današnje ime , sazvežđe Južne ribe ili Piscis Australis- potiče od latinskog sinonima za jug, dovodi se u vezu sa južnom hemisferom a samim tim i sa „nepoznatom zemljom juga“ , Terra Australis Incognita- Australijom.

02/07/2020 12:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga