Koliko je ukupno odštampanih knjiga na planeti?

10/06/2023 15:25

Koliko je ukupno odštampanih knjiga na planeti?

Kada uđete u knjižaru i pomislite koliko samo knjiga tamo ima, koliko je papira i boje utrošeno na njihovo štampanje, i onda shvatite da stojite u jednoj knjižari, koja predstavlja samo maleni delić, skoro nevidljiv u odnosu na ukupan broj knjižara u svetu.

Da li to znači da svetska populacija mnooogo čita?

Broj odštampanih knjiga

Statistika i istraživanje pokazuju da je od prve štampane Biblije u 15. veku do danas, odštampano i objavljeno oko 135 miliona knjiga.

Zanimljivo je da, ukoliko biste poželeli da pročitate sve knjige koje su objavljene u svetu, a čitate prosečnom brzinom oko 30 strana po jednom satu, trebalo bi vam oko 60.000 godina.

Odrediti tačan ili bar približan broj ukupno odštampanih knjiga na celom svetu predstavlja pravi izazov, kada se u obzir uzme i broj jezika, kultura i tradicija u kojima su knjige štampane.

Projekta Google Book, koji se bavi digitalizacijom knjige pokušao je da odgovori na ovo pitanje.

Google je prebrojao sve ISBN brojeve ili međunarodne brojeve koje bibliotekari dodeljuju naslovima, kao i baze američke Kongresne biblioteke, arhive i druge bibiliografije, kako bi došao do približnog broja.

Nakon analize, Google inteligentni softrver pregledao je oko 600 miliona potencijalnih izdanja. Rezultati pretrage pokazali su da je do kraja 2010. godine, bilo objavljeno oko 129.864.880 različitih knjiga.

Statistika UNESCO istraživanja koje je analizirao Worldometers, pokazala je da se u toku jedne godine na svetu objavi oko 700.000 novih naslova. Što znači, prema računici, da je od Google brojenja, tokom osam godina, broj odštampanih knjiga porastao za 135.000.000.

Istraživanja su pokazala da je nemoguće utvrditi tačan broj primeraka koji su izašli iz štamparije. Zanimljiv je i podatak da se, upoređivanjem broja knjiga sa brojem svetske populacije, dolazi do računice prema kojoj se jedna knjiga objavi na 50 ljudi.

10/06/2023 15:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga