Na današnji dan preminuo Danijel Defo

24/04/2015 10:07

Na današnji dan preminuo Danijel Defo

Na današnji dan 24. aprila 1731. godine, preminuo je engleski pisac i novinar, Danijel Defo.

Rođen kao Danijel Fo, svom prezimenu je dodao “de” kako bi zvučalo otmenije. Školovao se u takozvanoj Akademiji za otpadnike od Anglikanske crkve u Njutaun Grinu.

Obrazovanje koje je tamo stekao mogao je praktično da primeni, a izučavao je istoriju, geografiju, političke nauke, nekoliko jezika, među kojima i latinski.

Uticaj na njegovo pisanje najviše je bio biblijski jer nije imao dodira sa puno drugih sfera dok se školovao.

U životu bavio se mnogim poslovima, ali je u retko kom bio zaista i uspešan. Bavio se trgovinom, politikom, pisao pamflete protiv vlade, a bio je i vladin agent, možda čak i dvostruki.

Pored svega toga, Danijel Defo ostao je upamćen po svo romanu – “Robinzon Kruso” koji je napisao 1719. godine. Iako je romane počeo da piše jako kasno u životu – tek sa svojih 60 godina. Za pet godina pisanja izdao je nekoliko romana, ali ni jedan nije doživeo uspeh kao “Robinskon Kruso”.

Smatra se da je Defo za ovaj roman dobio inspiraciju na osnovu životnih doživljaja škotskog mornara Aleksandra Selkirka koji je nakon brodoloma nekoliko godina živeo na jednom ostrvu u Pacifiku.

Danijel Defo smatra se jednim od glavnih popularizatora romana, koji je u to vreme bio nova književna forma u Engleskoj.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

24/04/2015 10:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga