Da li znate gde se nalazi drugi Balkan?

30/12/2015 15:17

Da li znate gde se nalazi drugi Balkan?

Balkan – na kom mi živimo i o kom puno znamo, nije jedini Balkan koji postoji na svetu. Da li znate gde se nalazi drugi Balkan?

Svakako da je Balkan – poluostrvo u Evropi na kom se nalaze teritorije Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije, Makedonije, Crne Gore i Slovenije – poznatiji Balkan, ali ipak nije jedini.

kaspijsko more

Glavni grad provincije Balkan u Turkmenistanu je Balkanabat

Drugi geografski pojam, odnosno provincija pod istim nazivom nalazi se na zapadu Turkmenistana, na severu se graniči sa Kazahstanom i Uzbekistanom, a na jugu sa Iranom.

Na Turkmenistanskom Balkanu živi nešto više od pola miliona stanovnika, odnosno oko 553.500 ljudi, a prostire se na 139.270 kilometara kvadratnih. Glavni grad ove provincije je Balkanabat, koji se ranije zvao Nebit Dag.

Energetski reursi Balkana u Turkmenistanu su veoma značajni – čak 94 odsto prirodnog gasa ove zemlje potiče baš odavde, kao i 12 odsto nafte koja se proizvodi u ovoj državi. Osim toga, čak 18 odsto struje u Turkmenistanu proizvodi se na Balkanu.

Turkmenistanski Balkan, osim po svojim bogatim prirodnim resursima poznat je i po tome što mu pripada najveće ostrvo u Kaspijskom moru – Ogurja Ada.

Sve u svemu – naš Balkan možda nema toliko prirodnog gasa i nafte, ali ima drugih resursa i prirodnih lepota zbog kojih ne može da se poredi ni sa čim na svetu.

30/12/2015 15:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga