Još mitova o životinjama..

07/11/2020 11:49

Još mitova o životinjama..

Ovo su priče koje se pričaju deci, poput da ne diraju mačiće i kučiće da ih ne bi mama maca ili kuca odbacila, kako ustvari ne bi povredili male životinje, te i neki mitovi koji su igrom slučajeva prešli u nedokazane činjenice a o njima prosto nismo ni razmišljali nego ih prosto prihvatili. Vreme je da razbijemo mitove.

Ptica napušta svoje ptiče ako ih dotaknete

Ptica retko koristi čulo mirisa, što se i može primetiti prema njenoj anatomiji, više se oslanja na sluh i vid. Dakle ne može osetiti odmah da je njeno ptiče „zaraženo“ ljudskim dodirom i mirisom koji ostaje nakon dodira. 

I ako dodirnete mlade ptice ona neće prestati da ga hrani ptiče i brine o njemu. Doduše dok uče da lete to i nije baš pametno jer može biti pogubno po ptiče. Inače su majke ptice vezane za mlade koliko i ljudi za svoju decu.

Ako nađete ptiče ispod drveta verovatno je ispalo iz gnezda i majka ga sigurno neće napustiti ako ste ga dotakli, ali ga nemojte premeštati na drugu lokaciju, jer će ga to samo razdvojiti od majke, koja je u tom trnu verovatno u potrazi za hranom.

Bikove iritira crvena boja

Za ovo su delimično krive čuvene španske koride. Pred punim stadijumom, čovek u smešnom odelu koji se zove matador maše crvenim plaštom ispred bika u cilju da ga razljuti, razjari. Za koride od malena mahom svi znamo kao prvu stvar koju smo naučili o španskoj kulturi. 

Potom crtani, gde bikovi polude kad vide crvenu boju. Tako smo uvereni u tu činjenicu gledali da kad idemo kod bake na selo ne obučemo nešto crveno. 

Naime bikovi su daltonisti, tako da mit pada u vodu, a na koridi ga ljuti i razjaruje samo mahanje plaštom pred očima a crveni plašt više ima veze sa španskim folklorom nego bikom.

07/11/2020 11:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga