Na današnji dan preminuo je Jovan Dučić

07/04/2015 16:20

Na današnji dan preminuo je Jovan Dučić

Na današnji dan, 7. aprila 1943. godine u gradu Geri (SAD) preminuo je Jovan Dučić, najznačajniji pesnik srpskog modernizma i najznačajniji liričar zlatnog doba srpske književnosti.

Oko godine njegovog rođenja postoje sporovi i nejasnoće. Pretpostavlja se da je rođen 5. februara 1871. godine u Trebinju.

Osnovnu školu Jovan završava u Trebinju. Zbog vrlo teških uslova za život Jovan sa majkom napušta Trebinje i prelazi u Mostar, gde je nastavio školovanje u trgovačkoj školi.

Svoju prvu pesmu “Samohrana majka” Dučić je objavio u Somborskom listu “Golub” 1886. godine, a ostale pesme je objavljivao u novosadskom “Nevenu” i časopisima “Bosanska vila” i “Nova Zeta”.

U Sarajevu je tokom 1890/1891. godine završio prvu godinu učiteljske škole, koju je završio u Somboru.

Zajedno sa Aleksom Šantićem, Jovan Dučić stvorio je književni krug i pokrenuo časopis “Zora”. Nakon toga, proveo je skoro deset godina u inostranstvu, a pre svega u Ženevi i Parizu. U Ženevi je završio prava i vratio se u Srbiju gde je od 1910, godine bio u diplomatskoj službi, kao ambasador u Sofiji, Rimu i Madridu.

Jovan Dučić je bio prvi jugoslovenski diplomata, a 1937. godine je sa tom titulom – u rangu ambasadora, boravio u Bukureštu.

Uoči nemačke invazije i okupacije Jugoslavije, Dučić je 1941. godine otišao u Ameriku, u grad Geri u kom je živeo njegov rođak Mihajlo. Svoje poslednje dve godine života proveo je u ovom gradu. Za to vreme pisao je pesme, istorijske knjige, kao i novinske članke u kojima iznosti i brani srpske nacionalističke stavove. Pored toga, do svoje smrti je vodio organizaciju “Srpska Narodna Odbrana u Americi” u Ilionisu, koju je osnovao Mihajlo Pupin 1914. godine.

Trebinje i njegovu okolinu u srcu je nosio do kraja života, a o svojim zemljacima uvek je imao najlepše mišljenje. Njegova poslednja želja bila je da bude sahranjen u rodnom Trebinju. Ova želja mu je ispunjena 22. oktobra 2000. godine, kada su njegove kosti prebačene iz manastira Svetog Save u Libertvilu u Americi, gde je bio sahranjen, u Trebinje.

Više o životu Jovana Dučića pogledajte ovde.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

07/04/2015 16:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga