Naučnici su uspeli da izvuku najstariji genetski materijal izumrlih vrsta humanoida

09/04/2020 12:01

Naučnici su uspeli da izvuku najstariji genetski materijal izumrlih vrsta humanoida

Grupa naučnika je uspela da izvuče iz uzorka zubne gleđi najstariji do sada dobijeni genetski materijal humanoida. Ovo doprinosi shvatanju uloge u ljudskoj evoluciji, koju je imala jedna misteriozna vrsta humanoida, koja je izumrla. Radi se o vrsti Homo antecessor, koja je poznata po fosilima nađenim u jednoj pećini u Španiji.

Naučnici su uspeli da izvuku genetski materijal iz kutnjaka Homo antecessor-a, starog 800 hiljada godina. Takođe, genetski materijal su izvukli i iz ostataka Homo erectusa, starih 1,77 miliona godina, koji su pronađeni u Gruziji.

Stručnjaci su povratili proteine ili fosilizovanih zuba, pomoću metode koja se zove paleoproteomika, a koja olakšava nalaženje genetskog materijala u fosilima koji su previše stari da bi sadržali DNK zbog hemijske degradacije koja se odvijala tokom vremena.

Do sada je najstariji genetskim materijal čoveka, koji je izvuče, bio star oko 420 hiljada godina.

Istraživanjem genetskog materijala Homo antecessora, otkriveno je da je ova vrsta bila slična zajedničkom pretku Homo sapiensa i neandertalca. Ovo potvrđuje da je ovaj hominid pripadao novootkrivenoj grani, koja se verovatno pojavila pre oko milion godina na jugo-zapadu Azije, u prvom redu u Levantinskom koridoru.

Ova regija je predstavljala stanište mnogim vrstama u ledenom dobu, gde je došlo i do nastanka velikog broja novih vrsta.

Kutnjak koji je analiziran je bio pronađen 2003. godine i pripadao je muškarcu. Čak iako mnoge činjenice u vezi sa ovim hominidom ostaju neizvesne, naučnici su ranije predstavili dokaze koji sugerišu da je ova vrsta praktikovala kanibalizam.

Inače, naša vrsta se prvobitno pojavila u Africi pre oko 300 hiljada godina. Naučnici se trude da saznaju više detalja o našim precima, posebno o direktnim precima Homo sapiensa, Denisovskog čoveka i Neandertalca.

09/04/2020 12:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga